Thursday, 29 October 2015

Guys, Jangan Guna CELCOM Guys!


Assalamualaikum and Salam Sejahtera..



Guys, Jangan Guna CELCOM Guys!

Saya adalah pengguna perkhidmatan Celcom.
Saya dah guna Celcom 3 tahun lebih dah.
Saya guna sim jenis S.O.X(School of Xpax)
Dan saya xpakai sebarang internet plan.

Dan hari ni saya rasa teraniaya dengan Celcom dan nak stop pakai Celcom.
Saya dah perasan berbulan dah, bila top up duit, selalu hilang tanpa sebab. Pernah saya top up RM5, hilang terus tanpa saya guna langsung. 4 hari lepas, saya top up RM 10. Saya guna RM3 dan sedar2 baki RM7 dah habes. Disebabkan saya xtahu selok-belok phone dan Celcom ni, saya just assume saya tertekan button Mobile Data dan duit saya habes kat situ.
Tapi semalam, saya tanye pade org yg tahu selok-belok bab ni. Die cek Data Usage kat phone saya. Die kate saye hanya on mobile data pade 3 hari di bulan Jun sahaja. Memang betul pun, time tu saya langgan Rm1 sehari sebab ade urusan di tempat lain. Dan saya dah stop langgan terus time tu.
Persoalannya, kemana duit saya yg banyak yg hilang tu?
Saya call 1111, Celcom punye talian pertanyaan dan aduan.(baru tahu semalam)
Saya cakap dengan die masalah yang saya hadapi.
Pada awalnya, operator Celcom tu tanye saye, ade x terima mesej dari nombor 5 angka? Saya cakap la...memang ade pon. Tapi saye X PERNAH respon langsung dengan mesej dari nombor 5 angka tu.
Tapi operator tu cakap, ade jenis mesej yg kalo x respon BATAL/NO... die akan automatik assume kite nak terima offer tu.
I was like...Apehal?...Aku x setuju pape pon...pastu nak ambek duit aku pulak...And another fact is dalam mesej tu xde ckp pon Kalo x setuju type No or whatever.
Taking my money without my consent and any notice is a total oppression!!!Seriously!!!
Pastu die cakap, kalo nak batalkan boleh. Pastu saya terus suruh batalkan. Tapi die ckp in future akan kena minx batalkan lagi...saya tanye die camne nak matikan terus supaya saya xkan kena lagi mesej2 tu...operator tu cakap...xboleh, memang sistem dah camtu. Pastu talian tiba2 terputus.
Pastu, saya terus cek nombor 5 angka tu. Dalam masa 48 jam yg saya top up RM 10 tu...xde langsung mesej dari nombor 5 angka tu. Saya tertanya-tanya balik dan call balik 1111.
Saya cerita balik benda yg sama sbb operator yg lain pulak yg angkat. Pastu saya tanye...bile last duit saya kena tarik dengan mesej2 5 angka tu? Die pon bagi la beberapa tarikh dan waktu yg specific yg ternyata mmg saya x dpt mesej2 tu. Saya ckp kat die saya dah cek phone saya dan last saya dpt mesej dari nombor 5 angka yg operator tu cakap tadi adalah pada bulan jun yg lalu.
Saya siap sebut balik mesej tu dari nombor mane...baca balik mesej tu pade die dan pade pukul berapa saya terima mesej tu.Mesej die camni.
RM 0 Tonton video-video gempak dari seluruh dunia yg pastinya menghiburkan!Klik http:/m.thecube.my/mmvi skrg!MsjdrCelcom.Info:1111
Jun 28,2015, 5:49 PM

Saya tanya balik, sebenarnya ke mana duit RM 7 saya tu HILANG?
Operator cakap...die akan sambungkan talian saya dengan supervisor die. Lama saya tunggu...pastu akhirnya dpt pon cakap dgn supervisor.
Selepas sekali lagi cerita semua2 yg dah cerita dgn 2 operator tadi..die tanye saya lagi...
ade guna apps instagram x? saya cakap la ade.
Pastu die cakap mungkin tulah puncanya?

And I was like...Apehal?Ape kaitan guna apps dgn credit aku kena ambek?
Saya tanye la ape kaitannya?
Pastu die tanye lagi...ade x pop up ads tiba2 timbul?
Saya ckp kat insta xde.
Die tanye lagi...ade guna apps youtube x?
Saya cakap la ade. Pastu mmg la ade pop up ads tu.
Pastu die ckp...itu lah yg ambek duit saya.
Saya betul2 xpuas hati...pastu tanye lagi...camne pulak guna apps boleh tarik credit?
Die hanye jawab...die memang camtu. Bile ade pop up ads tu...sama ade kat browser ke youtube ke insta ke...kena call celcom dan suruh operator batalkan.
MACAM MANE SAYA NAK TAHU DUIT SAYA KENA TARIK CAMTU?
PAstu....saya suruh cek balik...duit RM7 saya yg hilang tu sbb ape? dengan ayat yg agak tegas...
Tiba2...supervisor tu ckp...Maaflah...malam ni sistem kami down.
Dan akhirnya saya xtahu pon kemana sebenarnya duit RM7 saya tu hilang!
---------------------------------------------------------------------------------
Saya dari dulu ingat Celcom adelah the best antara yg lain...tapi knowing that ugly truth was really membuka mata saya. Family saya kate mmg ramai org yg kena. Ade kes org kena sampai kena caj RM18000, ade yg kena caj RM 2000...kakak dgn abg saya sendiri dah pernah kena dan depa dah tuka pon.
Saya post benda ni...sbb saye rase saya dah teraniaya dan bertanggungjawab utk beritahu org lain supaya x teraniaya jugak.
Apa yg boleh saya concludekan...Celcom pada hakikatnya menggunakan weakness kite utk cari keuntungan.
Seriously, ambek duit org tanpa tahu sebab dan reason...dan ambek duit org tanpa ape2 notice adalah satu penganiayaan yg besar.
Mungkin korang sendiri lalui benda ni...cuma xperasan dan xpernah cek.
Saya pakai prepaid mudah la sikit utk perasan bab2 ni...camne dgn mereka2 yg pakai bill?tiap2 bulan kena ambek duit tanpa perasan...
Bukankah Maqasid Syariah menuntut supaya tiada penganiayaan ke atas kita semua? Bukankah Kita perlukan negara yg secure utk hidup dengan tenang? BUkankah kita perlukan syarikat2 yg membuat urusan yg adil?
Boleh tolong viralkan?supaya xde lagi yg dizalimi dan dianiaya mcm saye.



p/s : Tapi I still pengguna tegar CELCOM walaupun telah diambil kredit tanpa lela (T,T)

No comments:

Post a Comment