Thursday, 29 October 2015

Guys, Jangan Guna CELCOM Guys!


Assalamualaikum and Salam Sejahtera..



Guys, Jangan Guna CELCOM Guys!

Saya adalah pengguna perkhidmatan Celcom.
Saya dah guna Celcom 3 tahun lebih dah.
Saya guna sim jenis S.O.X(School of Xpax)
Dan saya xpakai sebarang internet plan.

Dan hari ni saya rasa teraniaya dengan Celcom dan nak stop pakai Celcom.
Saya dah perasan berbulan dah, bila top up duit, selalu hilang tanpa sebab. Pernah saya top up RM5, hilang terus tanpa saya guna langsung. 4 hari lepas, saya top up RM 10. Saya guna RM3 dan sedar2 baki RM7 dah habes. Disebabkan saya xtahu selok-belok phone dan Celcom ni, saya just assume saya tertekan button Mobile Data dan duit saya habes kat situ.
Tapi semalam, saya tanye pade org yg tahu selok-belok bab ni. Die cek Data Usage kat phone saya. Die kate saye hanya on mobile data pade 3 hari di bulan Jun sahaja. Memang betul pun, time tu saya langgan Rm1 sehari sebab ade urusan di tempat lain. Dan saya dah stop langgan terus time tu.
Persoalannya, kemana duit saya yg banyak yg hilang tu?
Saya call 1111, Celcom punye talian pertanyaan dan aduan.(baru tahu semalam)
Saya cakap dengan die masalah yang saya hadapi.
Pada awalnya, operator Celcom tu tanye saye, ade x terima mesej dari nombor 5 angka? Saya cakap la...memang ade pon. Tapi saye X PERNAH respon langsung dengan mesej dari nombor 5 angka tu.
Tapi operator tu cakap, ade jenis mesej yg kalo x respon BATAL/NO... die akan automatik assume kite nak terima offer tu.
I was like...Apehal?...Aku x setuju pape pon...pastu nak ambek duit aku pulak...And another fact is dalam mesej tu xde ckp pon Kalo x setuju type No or whatever.
Taking my money without my consent and any notice is a total oppression!!!Seriously!!!
Pastu die cakap, kalo nak batalkan boleh. Pastu saya terus suruh batalkan. Tapi die ckp in future akan kena minx batalkan lagi...saya tanye die camne nak matikan terus supaya saya xkan kena lagi mesej2 tu...operator tu cakap...xboleh, memang sistem dah camtu. Pastu talian tiba2 terputus.
Pastu, saya terus cek nombor 5 angka tu. Dalam masa 48 jam yg saya top up RM 10 tu...xde langsung mesej dari nombor 5 angka tu. Saya tertanya-tanya balik dan call balik 1111.
Saya cerita balik benda yg sama sbb operator yg lain pulak yg angkat. Pastu saya tanye...bile last duit saya kena tarik dengan mesej2 5 angka tu? Die pon bagi la beberapa tarikh dan waktu yg specific yg ternyata mmg saya x dpt mesej2 tu. Saya ckp kat die saya dah cek phone saya dan last saya dpt mesej dari nombor 5 angka yg operator tu cakap tadi adalah pada bulan jun yg lalu.
Saya siap sebut balik mesej tu dari nombor mane...baca balik mesej tu pade die dan pade pukul berapa saya terima mesej tu.Mesej die camni.
RM 0 Tonton video-video gempak dari seluruh dunia yg pastinya menghiburkan!Klik http:/m.thecube.my/mmvi skrg!MsjdrCelcom.Info:1111
Jun 28,2015, 5:49 PM

Saya tanya balik, sebenarnya ke mana duit RM 7 saya tu HILANG?
Operator cakap...die akan sambungkan talian saya dengan supervisor die. Lama saya tunggu...pastu akhirnya dpt pon cakap dgn supervisor.
Selepas sekali lagi cerita semua2 yg dah cerita dgn 2 operator tadi..die tanye saya lagi...
ade guna apps instagram x? saya cakap la ade.
Pastu die cakap mungkin tulah puncanya?

And I was like...Apehal?Ape kaitan guna apps dgn credit aku kena ambek?
Saya tanye la ape kaitannya?
Pastu die tanye lagi...ade x pop up ads tiba2 timbul?
Saya ckp kat insta xde.
Die tanye lagi...ade guna apps youtube x?
Saya cakap la ade. Pastu mmg la ade pop up ads tu.
Pastu die ckp...itu lah yg ambek duit saya.
Saya betul2 xpuas hati...pastu tanye lagi...camne pulak guna apps boleh tarik credit?
Die hanye jawab...die memang camtu. Bile ade pop up ads tu...sama ade kat browser ke youtube ke insta ke...kena call celcom dan suruh operator batalkan.
MACAM MANE SAYA NAK TAHU DUIT SAYA KENA TARIK CAMTU?
PAstu....saya suruh cek balik...duit RM7 saya yg hilang tu sbb ape? dengan ayat yg agak tegas...
Tiba2...supervisor tu ckp...Maaflah...malam ni sistem kami down.
Dan akhirnya saya xtahu pon kemana sebenarnya duit RM7 saya tu hilang!
---------------------------------------------------------------------------------
Saya dari dulu ingat Celcom adelah the best antara yg lain...tapi knowing that ugly truth was really membuka mata saya. Family saya kate mmg ramai org yg kena. Ade kes org kena sampai kena caj RM18000, ade yg kena caj RM 2000...kakak dgn abg saya sendiri dah pernah kena dan depa dah tuka pon.
Saya post benda ni...sbb saye rase saya dah teraniaya dan bertanggungjawab utk beritahu org lain supaya x teraniaya jugak.
Apa yg boleh saya concludekan...Celcom pada hakikatnya menggunakan weakness kite utk cari keuntungan.
Seriously, ambek duit org tanpa tahu sebab dan reason...dan ambek duit org tanpa ape2 notice adalah satu penganiayaan yg besar.
Mungkin korang sendiri lalui benda ni...cuma xperasan dan xpernah cek.
Saya pakai prepaid mudah la sikit utk perasan bab2 ni...camne dgn mereka2 yg pakai bill?tiap2 bulan kena ambek duit tanpa perasan...
Bukankah Maqasid Syariah menuntut supaya tiada penganiayaan ke atas kita semua? Bukankah Kita perlukan negara yg secure utk hidup dengan tenang? BUkankah kita perlukan syarikat2 yg membuat urusan yg adil?
Boleh tolong viralkan?supaya xde lagi yg dizalimi dan dianiaya mcm saye.



p/s : Tapi I still pengguna tegar CELCOM walaupun telah diambil kredit tanpa lela (T,T)

Tips Kahwin Muda Dan Cara Berhadapan Dengan Ibu Bapa


Assalamualaikum and Salam Sejahtera..

KAHWIN MUDA



Perkahwinan merupakan salah satu tuntutan Islam yang wajib sekiranya seseorang individu tersebut mempunyai kelayakan dan cukup syarat untuk menjalankan tanggungjawab sebagai seorang suami ataupun isteri. Dalam masyarakat kita pada hari ini, tidak ramai yang memilih untuk melaksanakan perkahwinan dalam usia yang muda. Muda disini adalah dalam lingkungan 20-24 tahun.

Usia sebegitu seringkali dianggap sebagai belum cukup dewasa atau matang bagi memenuhi tuntutan dalam perkahwinan. Namun ianya bukanlah satu masalah yang tidak boleh diselesaikan. Terdapat beberapa tips bagi mereka yang ingin mendirikan mahligai perkahwinan seawal usia 20-24 tahun.

Berikut adalah tips-tips yang boleh anda cuba ikuti :-

1- Anda harus menonjolkan akhlak dan peribadi yang baik kepada ibubapa, adik-beradik, saudara mara serta orang sekeliling. Sahsiah diri yang terpuji mampu meyakinkan ibubapa untuk ‘melepaskan’ anda ke dunia lain yang lebih mencabar iaitu perkahwinan.

2- Tunjukkan kematangan anda dalam setiap pekerjaan yang anda lakukan. Baik dari segi membuat keputusan mahupun dalam berfikir dan bertindak. Kematangan dalam kepimpinan juga penting bagi lelaki yang ingin mendirikan rumahtangga seawal usia yang muda.

3- Jaga ibadah dan amalan sebagai seorang Muslim yang baik. Lakukan amalan wajib dengan sempurna dan tingkatkan amalan-amalan sunat yang lain sebagai persediaan rohani sebelum bergelar pasangan suami isteri.

4- Beritahu keluarga dan orang-orang terdekat anda bahawa perkahwinan yang bakal anda dirikan bukanlah berlandaskan nafsu semata-mata. Akan tetapi perkahwinan yang anda ingin dirikan adalah sebagai memenuhi salah satu tuntutan ibadah dan tanggungjawab seorang Muslim.

5- Anda juga perlu menunjukkan sedikit sumber pendapatan yang anda miliki sekarang bagi meyakinkan ibubapa anda untuk anda berumahtangga. Sumber tersebut adalah seperti gaji bulanan, side income serta simpanan anda terdahulu. Bagi yang masih belajar, usahakan untuk mencari side income sendiri dengan melakukan kerja-kerja luar (part-time) ataupun berniaga sendiri secara kecil-kecilan. Ini penting sebagai keyakinan kepada ibubapa bahawa anda mampu untuk menganggung pasangan seawal usia muda.

6- Buat pasangan yang masih belajar, letakkan usaha dan ilmu di tahap yang tertinggi. Pastikan perancangan anda untuk mendirikan perkahwinan tidak mengganggu pelajaran dan fokus anda sebagai pelajar. Fahamkan pasangan dan ibubapa tentang komitmen utama anda. InsyaAllah mereka akan menyokong dengan baik.

7- Jalankan tugas dan tanggungjawab anda dengan lebih baik dari kebiasaan bagi 'membeli' kepercayaan dan keyakinan ibubapa dan pasangan yang anda mampu menjalankan tanggungjawab sekiranya berkahwin kelak.

8- Anda perlu bijak dalam melakukan perbincangan bersama keluarga bagi menyatakan hasrat anda berkahwin seawal usia yang muda. Cari mood yang baik dan pastikan kesemua tips-tips di atas sudah dipenuhi. Bawa berbincang dan tunjukkan kesungguhan anda dalam perkara ini. Ambil hati ibubapa anda supaya mereka dapat mendengar dengan baik dan tidak membantah. Minta juga nasihat dan pendapat dari mereka.

9- Sekiranya cadangan dan permintaan anda ditolak, jangan berputus asa. Teruskan usaha dan tunjukkan kesungguhan yang mendalam terhadap perkara ini. InsyaAllah lama-kelamaan keyakinan dan kepercayaan ibubapa anda akan datang dan mereka sendiri akan menanyakan semula permintaan anda untuk berkahwin. Terus berdoa usaha dan tawakal.InsyaAllah.


Friday, 23 October 2015

Perbezaan usia pasangan beri banyak cabaran


Assalamualaikum and Salam Sejahtera...


Perkahwinan lelaki tua dengan wanita muda di Malaysia bukan ikut Barat
PANAHAN asmara! Terpacul kata-kata itu daripada seorang teman apabila mendengar cerita mengenai wanita muda yang mengakui sudah jatuh cinta dengan lelaki dan jarak usianya dua kali ganda daripadanya.
Kata wanita muda itu, sikap hormat dan pandai mengambil hati ditunjukkan lelaki itu menyebabkan hatinya terpaut. Kata lelaki pula, jodoh Tuhan yang tentukan.
Mungkinkah ini yang dikatakan mabuk cinta? Jawapan sebenar tentu ada pada diri masing-masing. Pokoknya, kata teman itu lagi cerita sebegini bukan baru. Beberapa bulan lalu di pejabatnya, ada gadis muda lepasan universiti yang baru bekerja memburu cinta teman sepejabat lelaki dan hampir mencecah usia bersara.
Si gadis tidak bertepuk sebelah tangan, sebaliknya disambut tangan terbuka lelaki yang sudah bertahun-tahun mendirikan rumah tangga dan beranak-pinak itu. Kata ‘jejaka’, tiba-tiba hatinya terdetik ingin mengorak langkah mencumbui anak dara.
Bagi si gadis, walaupun tahu lelaki itu sudah berusia dan mempunyai anak seusia, dia senang mendampingi kerana baginya ‘kekasih hati baru’ bersikap matang dan lebih memahaminya, berbanding bekas tunang yang cepat melenting.
Persoalannya, benarkah lelaki berusia lebih matang dan boleh membawa kebahagiaan rumah tangga? Apakah konflik yang akan timbul apabila pasangan antara muda dan tua ini melayari bahtera impian mereka? Desas desus kedengaran, senario lelaki berusia berkahwin dengan wanita muda menjadi gaya hidup perkahwinan hari ini.
Perunding Psikologi dan Terapi Perkahwinan dan Keluarga, Datuk Dr Mat Saat Mohd Baki, berkata sebelum menghuraikan topik lelaki tua berkahwin dengan muda, pertama sekali ialah menjelaskan maksud sebenar yang dikatakan usia tua antara pasangan berkenaan.
Beliau berkata, apa yang dimaksudkan lebih usia ialah jarak usia antara lelaki dan wanita itu melebihi daripada tujuh tahun ke atas daripada pasangan.
“Jika wanita berusia 20 tahun dan berkahwin dengan lelaki 27 tahun, pasangan berkenaan tidak dianggap lebih tua tetapi masih dalam lingkungan usia sesuai memilih jodoh. Tetapi jika lelaki 30 tahun dan wanita baru berusia 20, inilah dikatakan pasangan tua. Apatah lagi jika 50 tahun, memang sah didefinisi dengan usia tua,” katanya ketika ditemui Berita Harian, baru-baru ini.
Dr Mat Saat berkata, dalam mendirikan rumah tangga, jarak umur pasangan antara aspek penting. Seandainya, lebih banyak jarak umur maka lebih banyak isu penyesuaian perlu dilakukan antara kedua-dua pasangan.
Katanya, sesuatu dianggap baik oleh yang tua mungkin sebaliknya bagi si muda. Ini tidak mustahil berlaku kerana dunia masing-masing berbeza.
“Misalnya, isteri berusia 20 tahun, manakala suami sudah mencapai 50 tahun. Isteri bagi duit suruh suami beli susu anak. Suami pergi ke kedai bukan beli susu, tetapi beli bajunya kerana konsep jaga anak itu tiada padanya. Apa yang dilihat, persepsi keperluan antara kedua-duanya berbeza.
“Jika gadis itu berumur 20 atau 27 tahun mengahwini lelaki 47 atau 57 tahun, ini bermakna dia ada 20 tahun jarak berbeza. Persepsi dunia antara pasangan berkenaan ada berbeza dan ada perbezaan tersendiri,” katanya menghuraikan realiti mengenai masalah bakal timbul apabila jarak usia pasangan ada perbezaan ketara.
Beliau berkata, walaupun wanita itu biasanya dikatakan lebih cepat matang daripada lelaki, tidak semestinya dalam hal sebegini. Hakikatnya, wanita hanya matang daripada segi perubahan fizikal tetapi tidak semestinya perubahan fikiran.
“Kita lihat wanita memang cepat matang dan berubah perubahan fizikal kerana wanita lazimnya, baligh ketika sembilan tahun berbanding lelaki 13 tahun. Tetapi kematangan ada perbezaan antara fizikal dan fikiran,” katanya.
Menjawab soalan mengapa wanita mudah terpaut kepada lelaki tua atau sebaliknya, Dr Mat Saat berkata, isu status dan kewangan antara yang menjadi faktor.
Lelaki berusia biasanya, kedudukan kewangan lebih mantap. Dalam hal ini ada isu ‘keterjaminan’ dan ada kedudukan sosial lebih tinggi untuk wanita muda ‘menumpang’ apa dimilikinya.
“Misalnya, ada wanita muda kahwin dengan lelaki berusia – kahwin saja dapat gelaran Datin. Tidak payah usaha apa. Perkara seperti ini menggalakkan senario itu (lelaki tua kahwin muda). Wanita muda itu hendak senang cepat, tetapi bukan kaya kerana kaya tidak semestinya senang,” katanya.
Bagaimanapun, beliau menegaskan, tidak semestinya wanita muda berkahwin kerana hendakkan harta dan begitu juga lelaki berusia; kahwin bukan semestinya nafsu kerana ada segelintir kadang-kadang tidak mampu untuk perhubungan suami isteri.
“Motif lelaki tua berkahwin dengan wanita muda juga dikaitkan dengan status. Bermakna aku mampu kahwin dengan orang muda. Kedua, mahukan kepelbagaian dalam perhubungan, manakala ketiga, lelaki itu ingin menunjukkan boleh membuat keputusan sendiri tanpa merujuk kepada isteri. Ia mungkin satu kaedah mengajar isteri pertama.
“Ada juga yang hendak menunjukkan kepada isterinya, sekarang dirinya sudah senang dan mampu buat apa saja disukai. Hak berkahwin itu adalah haknya yang digunakan. Konsep simpati tiada dalam hal ini. Baginya, ‘aku sudah bagi bagi kau apa yang engkau hendak, sekarang aku nak buat apa aku mahu’,” katanya.
Beliau berkata, sifat ego lelaki turut menjadi pendorong sehingga kadang-kadang ada yang bertaruh sesama mereka untuk mendapatkan seseorang wanita itu. Perasaan ego lelaki semakin melonjak apabila ada memujinya bagus dan dapat berjaya memiliki sesuatu yang tidak mudah.
Selain itu, ada lelaki berusia berkahwin untuk menjadikan wanita muda berkenaan sebagai ‘perhiasan’ atau lebih menjurus kepentingan diri sendiri. Bagi wanita muda pula kemewahan hidup menjadi taruhan walaupun menyedari dirinya dipergunakan.
“Contohnya, dalam menguruskan perniagaan isteri kedua biasanya cantik, lebih glamor dan boleh digunakan sebagai daya tarikan atau untuk perbincangan. Jika bawa isteri pertama asyik monyok saja, lebih susah untuk buat perniagaan. Dalam hal ini, isteri muda ini boleh dianggap sebagai patung.
“Demi kesenangan hidup, wanita muda itu tidak kisah tetapi lazimnya, ada syarat tertentu yang membuatkannya terikat. Kebanyakan kes, syarat ditetapkan ialah wanita itu mungkin tidak boleh mengandung atau tidak boleh ada anak Wanita itu mesti jaga diri untuk cantik saja tetapi apabila aku panggil kau mesti datang,” katanya.
Dr Mat Saat berkata, dalam menjalinkan hubungan kemesraan, cantik fizikal saja bukan sebagai pengikat utama. Isteri pertama kadang-kadang lebih cantik dan glamor daripada yang muda serta langsung tiada tarikan fizikal.
Konsep belaian sebenarnya penting bagi mengikat hubungan yang mana lazimnya, wanita muda menerima lelaki itu sehingga berasakan dirinya diterima.
“Orang lelaki ini punya penyakit tidak boleh dicabar. Jika isteri mencabar, suami akan terima cabaran itu. Misalnya, kata isteri kenapa tidak cari lain maka suami akan terima cabaran berkenaan. Ia membuatkan lelaki mengawal situasi dan tidak sesekali dicabar,” katanya.
Bagi wanita pula, sikap penyabar dan pandai ambil hati serta belaian yang secukupnya diberikan lelaki berusia kepadanya membuatkan diri berasa mendapat perhatian yang tidak dikecapi seperti itu sebelum ini. Perasaan sayang akan semakin segar apabila dimandikan dengan hadiah setiap bulan.
“Lelaki berusia ini memang kebanyakan penyayang jika dia hendakkan keadaan seperti itu. Tetapi ada lelaki tua yang biadap hendakkan wanita muda seperti objek saja. Awak layan saya, akan dapat,” katanya turut menasihat wanita berhati-hati terhadap lelaki seperti itu.
Dr Mat Saat berkata, bertemu jodoh dengan lelaki usia tua bukan sesuatu yang baru di kalangan masyarakat di negara ini, mahupun terikut-ikut dengan budaya Barat. Orang tua dulu ramai juga yang berkahwin dengan orang muda. Misalnya, orang kampung berada berkahwin dengan anak dara dari keluarga susah.
“Itu tidak jadi masalah. Tetapi yang jadi masalah lebih tua daripada bapa mentua. Engkau menantu aku tetapi kau lebih tua, takkan hendak panggil bapa. Selain itu, tidak semestinya lelaki tua itu berkahwin dengan muda dia ada masalah dengan isteri pertama. Lelaki berkenaan tetap sayang isteri pertama. Walau berkahwin baru, apa yang diberi tidak akan diusik atau satu sen pun tidak luak. Cuma dia hendak kahwin lagi,” katanya.
Beliau berkata, semua lelaki dan wanita ada kemahiran. Jika sedar hakikatnya perhubungan ini sementara saja mereka akan memaksimumkan akal.

Friday, 16 October 2015

R. City - Locked Away ft. Adam Levine




[Adam Levine]
If I got locked away
And we lost it all today
Tell me honestly would you still love me the same?
If I showed you my flaws
If I couldn't be strong
Tell me honestly would you still love me the same?

[R. City]
Right about now
If I judge for life, man, would you stay by my side?
Or is you gonna say goodbye?
Can you tell me right now?
If I couldn't buy you the fancy things in life
Shawty, would it be alright
Come on show me that you down
Now tell me would you really ride for me
Baby tell me would you die for me
Would you spend your whole life with me
Would you be there to always hold me down
Tell me would you really cry for me
Baby don't lie to me
If I didn't have anything
I wanna know would you stick around

[Adam Levine]
If I got locked away
And we lost it all today
Tell me honestly would you still love me the same?
If I showed you my flaws
If I couldn't be strong
Tell me honestly would you still love me the same?

[R. City]
Let's get it down
All I wanna is somebody who really don't need much
A girl that I know I can trust
To be there when money low 
If I did not have nothing else to give but love
Would that even be enough
Gal, me need to know
Now tell me would you really ride for me
Baby tell me would you die for me
Would you spend your whole life with me
Would you be there to always hold me down
Tell me would you really cry for me
Baby don't lie to me
If I didn't have anything
I wanna know would you stick around

[Adam Levine]
If I got locked away
And we lost it all today
Tell me honestly would you still love me the same?
If I showed you my flaws
If I couldn't be strong
Tell me honestly would you still love me the same?

[R. City]
Tell me tell me would you want me
Tell me tell me would you call me
If you knew I wasn't balling
Cause I need girl who's always by my side
Tell me tell me do you need me
Tell me tell me do you love me
Or is it just tryna play me
Cause I need a girl to hold me down for life

[Adam Levine]
If I got locked away
And we lost it all today
Tell me honestly would you still love me the same?
If I showed you my flaws
If I couldn't be strong
Tell me honestly would you still love me the same?

[Adam Levine]
If I got locked away
And we lost it all today
Tell me honestly would you still love me the same?
If I showed you my flaws
If I couldn't be strong
Tell me honestly would you still love me the same?

Saturday, 10 October 2015

Happy Birthday JIEY and WATIEY


Assalamualaikum and Salam Sejahtera..


happy belated birthday to Watiey Tiramisu n Afiqah Najihah.... sorry for the late wish,, may uollss trus suksess in life and every step u choose. lovyaaa uollls...

First time birthday Jie <05/10>,, kitaowg xwish pn. First nak wish jgk.. Lpas tu,, zira g blik Aqie tnya mcm ane ea.. Kitaowg nak wat kad.. Lpas tu,, nak wat mcm ane creativity xde.. Kelaut smua.. Hahahaha.. Then,, kita owg pn rancang nak mtk someone tlg belikan kek cause smbut befday Jiey skali dgn WatieY.. Befday Watiey. Alhamdulillah smuanya berjalan lancar.. Hahahhaha.. Tapi perbelanjaan smua ats Aqie.. Urmmmmm.. Kita smua just dpat nme jee... Zira mtk maaf kat Jiey bcoz xwish bfday dye smlm.. Hhahahahha.. Dye just ckap,, "It's okay bcause dye bkannya ingt befday org pn..." Kalau bleh nak wish mlm 05/10 tu jgk.. Tapi rancangannya nak smbut 06/10 jgk sekali dgn befday watiey(06/10)..Terpaksalaa tanggung hasrat.. Hahahahahahaha... btw,,,  Selamat Hari Tua JIEY and Watiey.. Love you all so much.. Muacxxxx..


Azira Jusoh

Thursday, 1 October 2015

Final Exam UiTMT


Assalamualaikum and Salam Sejahtera..


Just nak wish SELAMAT BERFINAL yee kawan2.. 
May Allah ease everything..
Allah yutfah a'laikum to all my friends..
Azira Jusoh