Wednesday, 27 August 2014

Misteri Duit Hilang Dalam Purse


Assalamualaikum and Salam Sejahtera...

Alhamdulillah.. Selesai sudah "Speaking Practice" pada hari ni.. Hahaha.. Start msuk lam bilik madam,, serioudly.. berdebar gler kot.. Hahaha... Dah r kite nie speaking entah ke mana... Tapi,, Alhamdulillah... My punyer mark,, 12... Seriously.. Mcm xpercaya jew... Mana xnyer.. Rse2,, time speaking td ckap dah r ckit... Tersasul pn ad.. Tersekat pn ada.. Time tgh speaking beritahu ici,,, haha.... tersekat ici and try r dpatkan bantuan ahli members... Y funny nyer time speaking,, blei plak member tnya.. Berape minit ag.. hakhak... Asyik2,, tgk jam kat kmpter madam... Because limit nya klue xclpa,, 30 minit kot... xaulah.. hehehe.. Tapi menda dah settle.. Life must go again... Hope dpat result time "Speaking test" sme or up ckit or up byak r,, markah tu.. hehe.. Nak cover carry mark katanya... Insyallah.. Mcm2 tips madam wi,, arap beli di gunakan time real "Speaking test".. Hopefully.. ^_^

Misteri Duit Hilang dalam Purse

Ok berbalik pada entry zira pada hari nie.... Waaaaa.. Selasa,, 26.08.2014.. Seriosuly,,, xsngka duit yang zira pgang sebanyak RM300,,, hnya tnggal kini RM200.. Ke mana menghilangnya ag RM100??? haha..Otak hilang arah dah ea memikirkan duit tu... Mana lah aku letak.. Y zira pasti pada ari ahad,, 24.08.2014... ad ag.. Tapi time selasa,, time klz mat233.... zira check purse... haaaaaaa.... Duit dinner ilang... First sekali owg y lain,, Ida bcoz zira beritahu dye.. Lpas tu Yaya... urmmm... Terpaksa ganti alik gune duit zira.. Dah r duit lam bank tinggal ckit ag.. Nant nak cari backup kat celah ane tau.... Nak ckap zira gne,, emang xr.. Sepanjang idup zira... Xpernah pn zira wat kluar duit,, RM100 skeping.. Kluw jatuh... No comment.. Owg ambik... Ag lah no comment....


Lpas klz mat,, zira ajak fara,, ida dgn yaya,, tman zira g atm... Haha.. Nak ambik duit ,, nak ganti alik duit tu.. Otw g atm,, zira cite r kat fara masalah zira.. Urmmm... Mcm2 conclusion bermain kat fkiran aq.. Yaya,, wat lawak nak tenangkan zira,,"Zira,, mg call xag duit mg yang ilang tu,, tnya ia g ane..hahaha.."  Zira pn jwab,,"Call dah,, tapi operater y jwb,,, Number ur call is 01..... bla... bla..." Thanks for the lawak... Tapi.. Rase mcm nak menangis ad lah.. Sebak gler dada nie...  Time tu,, emang xredho ag r duit dinner tu ilang.. Haha... Lpas tu,  zira trus pass duit dinner tu kat yaya... Seriously... Aq xnak dah pgang duit lpas ea... Macam2 masalah... Dah r time klz mat,, xleh nak fokus.. Asyik fkir sal duit jew.. Madam tulis formula ap tau kat dpan... Aq pkai copy paste jew... Paham habuk.... urmmm.... Lpas klz,, aq lpak dgn awop2 klz aq... Lpas Nua dgn Idris tgk muke aq... Nua pn tnya,, "Mg baloh npew ag dgn Emi??".. HAAAAAAA... Mend nie xde sangkut paut or kena-mengena pn dgn emi.. Knpe?? Asal mke aq moyok,, aq mesti lpas baloh dengan emi kew??? Ingat aq xde msalah lain... Soalan Idris ag sweet,,"Emi xblz mcg ea??"HAHAHA... Whatever lah... Mlz dah nak fkir.. Btw,, thank to My sweetheart because give support time zira btul2 lam kesusahan.. Hahaha.... Knpe xnyer.. Jmpe dye kat tepi tngga,, trus cite sal msalah zira.. Tenq because memahami... Cyg awk sgt2....

Zira search kat internet,, jmpe lah stu ayat nie... .. Alhamdulillah daripadanya Dia berikan dan darinya juga ia akan kembali... Insyallah... Kalau ad rezeki,, xke mana kan???

Allahumma innaka ta’lamu ayna dholatii wa ayna dhoolats, Allahumma yaa roddadh-dhollati wa yaa haadiyan minadh-dhollati wa yaa  jamian-nasi liyawmin laa royba fiihi, ijma’ ‘alayya dhollatii innaka ‘ala kulli syay-in qodiir.”
 
Artinya : “Ya Allah, sesungguhnya Engkau mengetahui di mana berada barangku yang hilang dan di mana ia telah hilang. Ya Allah, wahai Yang mengembalikan barang yang hilang, wahai yang memberi petunjuk dari kesesatan, wahai yang mengumpulkan manusia pada hari yang tidak ada keraguan padanya,kumpulkanlah padaku barangku yang hilang. Sesungguhnya Engkau maha kuasa atas segala sesuatu.”



By : Nur Azira Jusoh



Sunday, 17 August 2014

Hukum Nikah Gantung - UAI


Assalamualaikum and Salam Sejahtera...



Hukum Nikah Gantung

a) Nikah Gantung dalam bahasa arab disebut " NIKAH KHITBAH " dan hukumnya HARUS .

b) Nikah Gantung bermaksud pernikahan diantara pasangan pengantin yang tidak duduk serumah dalam satu - satu tempoh yang ditetapkan hasil persetujuan bersama kedua - dua belah pihak . Tanggungjawab pemberian nafkah oleh suami kepada isteri juga diringankan dan boleh dilepaskan .

c) Nikah Gantung juga mengadakan “ Majlis Akad Nikah “ yang harus mereka
ikuti sebagaimana perkahwinan biasa dilakukan .

d) Syarat SAH Nikah di dalam rukun – rukun perkahwinan seperti suami , isteri , wali , saksi , dan akad (Ijab Kabul) dan juga mas kahwin perlu ada untuk syarat sah nikah .

e) Nikah Gantung menangguhkan “ Majlis Kenduri Kahwin (WalimatulUrus) “ dan penangguhan majlis kenduri kahwin tersebut kadang – kadang menjangkau bertahun – tahun lamanya .




Sebab – Sebab Biasa NIKAH GANTUNG dilakukan

l ) Suami masih belum mampu menyara sepenuhnya kos sara hidup isteri seperti SEWA RUMAH , PAKAIAN dan sebagainya .
ll) Pasangan yang masih lagi Belajar dan Menuntut .
lll) Belum bersedia memberi Komitmen sepenuhnya didalam menunaikan tanggungjawab berumah tangga .

Setelah majlis Akad Nikah berlangsung , kedua – dua pasangan harus tinggal berasingan sehingga benar – benar bersedia untuk memikul tanggungjawab sebagai Suami Isteri . Pada kebiasaan pasangan ini akan tinggal di rumah ibu bapa masing – masing .

Tujuan utama “ Nikah Gantung “ ini dilakukan ialah bagi mengelakkan berlakunya Perzinaan dan Lahirnya Anak Luar Nikah . Setelah kedua – dua pasangan ini melalui nikah gantung , mereka boleh bertemu , berdating dan bermesra . Malah jika melakukan sek pun sehingga melahirkan anak ia tidak salah dan tidak haram . Anak yang mereka melahirkan itu adalah “ SAH “hukumnya .

Walaupun mereka Nikah Gantung , mereka adalah pasangan suami isteri yang SAH di sisi Agama Islam dan undang – undang Kerajaan Malaysia .


Wallahua’lam .


Friday, 8 August 2014

Salam Aidil-Fitri ^^


Assalamualaikum and Salam Sejahtera..


Salam AidilFitri 2014




HAHAHA.. Raya tau ea,, tema ap yew.. Mcm bese lah.. No tema for our family... First day raya after slat,, we went to our Mak Long punyer umah..Kat sne,, we mkn Chocolate moist Cake y dibelikan oleh Nur,, My puyer cousin.. Next,, we ziarah my adq pnyer kbur @TanahPerkuburanGongPasir..



Second Day of Raya,,we went ziarah-menziarahi.. HEHEHE.. Tapi,,lupa ziarah umah siapa..Nyayuk sgguh zira ea.. Muda ag,, tapi dah nyyayuk.. Apalah.... I wearing dress clor biru.. Huhuhu.. Block clor..!! Ptg tu,, jln2 dgn Hawa and Haifa.. Jln2 kat pantai jew.. Lpas tu,, Haifa wi duit rya.. Hahaha.. Kaya dah kwn ambe sowg tu.. Hehehe..


Third Day,, we to umah my Atuk.. hehehe.. Ptg tu ag enjoy bcoz dpat jln2 dgn Faizan,, Mizol and Azma.. Kitaowg jln smpai Paka bcoz prgi k umah Ainul.. Then,, kitaowg prgi umah Hawa.. Kenangan y xleh dilupakan,, apabila kete Faizan rsak ditgh2 jln.. Smua prsaan ad time tu.. asib jgk ad owg y sudi membantu.. Then,, family Faizan sampai.. Lpas tu,, exchange car.. hehehe..
Thank guys...

**Raya nie first time pkai bju sme dgn my beloved future husband.. HEHEHE..Our theme is Blue in color**

By :
Azira Jusoh 95'