Tuesday, 30 December 2014

Assignment1,, CSC318 ^^


Assalamualaikum and Salam Sejahtera..

I got first assignment of CSC318 subject.. Tapi bila dah ciap,, xau plak whether btul atau salah.. Rjukan just kat youtube,, wikipedia and notes y madam kasi.. Tapi still tkut maybe madam ckap y Zira ciplak or plagiarized from another source of articles or wed sites.. Tapi seriously,, zira just wat berdasarkan ap y zira pham dri youtube and another resources..

Assignment 1

_Every computer that is connected to the Internet must have IP address. If you mobile phone is connected to the Internet, does it have an IP address too?_
Discuss in one page

My Answer


NAME  : NUR AZIRA BINTI JUSOH
ID        : ***********                         
GROUP : CS1104A                               




ASSIGNMENT 1



Yes. Mobile phone is do have an IP address went a wireless connection to the Internet because IP address enables the attached devices such as smartphones to be accessed by or to access the other devices also attracted to the same IP network. Besides, the IP is the standard that allows users using mobile devices whose IP is associated with one network to stay connected when moving to the other network. Mobile phone also have each of mobile node. Each mobile node has two IP address which are Permanent Home Address is a standard communications protocol that is designed to allow mobile device user to be move from one network to another while maintaining a permanent IP address. Moreover,  mobile IP enables routing of IP datagrams to the mobile nodes in which the mobile node’s home address always identifies the node regardless of its current point of attachment to the Internet or an organizations network.


Reference :


NAJ/DIS14-APR15/CSC318

**if there is wrong ,, please corrected ..**

By
Azira Jusoh

Friday, 26 December 2014

:: Smile today,, tomorrow could be worse.. ::


Assalamualaikum and Salam Sejahtera..


Hari nie hari paling zira benci lam idup.. Knpe..?? Jahil ngat kee zira lam agama… Perkataan y sering kali bermain dalam fkiran…  Perkataan y msih segar lam ingatan,, xkala adq zira ckap y dye malu bila berjalan dgn zira.. Aku tau laa mg bdaq Imtiaz.. Bakpe,, lam pndangan mg aku ea keji ngat kee.. Klmarin time kat pntai,, time nk bergmbar dye asyik tgk laen mcm jee kt aq ea.. Time nk bergbr izani,, ok plak.. Tapi klue aq ad kat sebelah,, mcm xnak plak.. Time izani brgmbar,, dye ok jee.. Klue time aq,, dye ckap.. “Isk,, ad owg kat tepi tu”.. Dah mcm r owg tu tgk,, mcm laa owg tu xprnah selfie.. Skit kot aty.. Ari nie plak kat pasaraya aku try lam berckap dgn dye,, lpas tu dye tepis tgan aku mcm aku ea org xknal jee.. Lpas tu,, Aq menyumpah abis dye dpan ma aq.. Ma plak bela dye. Tiap kali.. Tiap masa..  Mcm aq ea bkan ank dye.. Ma trus membela dye smpai laa alik umah.. Ma tnya adq,, dye wat npew kat aq.. Dah dye xskit aty,, cmfirm2 sound dye steady jee… Dah aq ea dah mrah thap maximum,, cmfirm2 r nada laen.. Aq tau laa aq xsealim izani dgn era,, at least aq tau jgk hukum-hakam agama… Kee kat mata family aq,,aq ea teruk ngat.. Lpas tu,, bdq kecik ea dtang umah nangis2,, lps tu aq try laa redakan dye… Aq psang laa cite frozen nk sruh dye senyap.. Bkan nak hargai tapi semakin marah ad laa.. Ma aq sruh aq ttup laptop.. Bcoz kcau nk tonton tv.. Ayah aq ckap nk cmpak aq dgn bdaq tu kat luar terus bcoz bsing… “Mg dua org sme jee..” Bkan nk hrgai,, smkin wat aq rse skit aty ad laa… Lpas tu ma aq sruh r col adq-beradik aq,, sjew jee nk dgr khabar.. Lpas tu, smua cbuk… Ma sruh col,, ma long… Aq ckap xde save no mak long.. Lpas tu ma tnya adq spew ad save no mak long.. Adq aq ckap dye ad,, tapi xau telpon dup ane.. Last2 telfon dye ad dkat ats meja,, dkat dgn aq…  Ma sruh r aq search mak long lam cntact,, tapi aq xjmpe… Lpas,, aq ckap laa xjmpe… Emang nada aq still lam nada marah.. Ma ckap lam tu,, tapi aq xjmpe.. Still nk slahkan.. Aq ane tau dye save nme mak long ap.. Aq search “mak long” tapi xjmpe… Adq aq mai dye search jmpe.. Dye save “Mok long”.. Ane aq tau.. Tapi still nk slahkan aq… Lpas tu,, ma ckap mcm2.. Mcm aq ea truk ngat jee kat mate dye.. Dye tau y aq still lam keadaan marah tapi still xpham ank dye sowg ea.. Ma ckap better aq  xde fmily,, bcoz asyk mrah2 jee,, dgn kwn ckap slow2 jee.. Ma ane tau,, aq kat u pn klue stress naek suare jgk.. Sem lpas,, sebab stress,, aq naik suare jgk kat roommate aq… Ma ckap better aq dup dgn kwn dri umah.. 

By
Azira JusoH

Thursday, 25 December 2014

Say "NO" To MERRY CHRISTMAS


Assalamualaikum and Salam Sejahtera...




Muslim & Christian..


Christian»: Kenapa kau tidak mengucapkan Selamat Hari Krismas padaku? 
Muslim»: Agama kami menghargai toleransi antara agama, termasuk agamamu tapi masalah ini, agama saya melarangnya..
Christian »: Tapi kenapa, bukankah hanya sekadar kata-kata? Teman muslimku yg lain, mengucapkannya kpd aku..?
Muslim »: Mungkin mereka belum mengetahuinya..
David, kau boleh mengucapkan dua kalimah syahadah, dlm bahasa melayu pun tak mengapa?
Christian »: Oh tidak, saya tidak boleh mengucapkannya. Itu akan mengganggu kepercayaan saya selama ini..
Muslim »: Kenapa? Bukankah hanya kata-kata? Ayuh, ucapkanlah
Christian» : Sekarang......... saya mengerti... 


Jadi Haram Hukumnya mengucapkan Selamat Hari Natal/Christmas & Tahun Baru krna ada dlm Hadith Nabi:

"Barang Siapa yg Meniru, Mengucapkan Selamat kpd Agama Lain Bererti ia Telah Kafir & Neraka Janahamlah Tempatnya"
(HR.Bukhari Muslim) 
sebarkan sebelum terlambat.. Menghuraikan bahawa orang Islam tidak boleh meniru perbuatan yg bertentangan dgn Islam oleh kaum bukan muslim....

ANDA PASTI TERKEJUT -sapa yg suka ckp merry christmas

 baca ni.....PERHATIAN3X.....Penting..!!!

Seorang bekas biarawati kristian yang masuk Islam memberitahu dalam ceramahnya, HARAM bagi seseorang umat Islam untuk ucap Merry Christmas..ini kerana ia bermaksud Sejahtera Keatas Tuhan Jesus (NAUZUBILAH !! ) Sebarkanlah perkara ini, berdosa kita jika tak sampaikan benda yang hak (NAUZUBILLAH !! ) 
мσнση ɗι ѕєвαʀкη..ѕυραуα υмт ιѕℓαм χ мuɗαн тEʀpєsσηg..
BY
Azira Jusoh

Wednesday, 24 December 2014

MONDAY COUPLE MASTERLIST (4 YEARS IN THE MAKING)


Assalamulaikum and Salam Sejahtera..


MONDAY COUPLE MASTERLIST (4 YEARS IN THE MAKING)

 Notable Monday Couple moments

Episode 10- Peek-a-boo, guess who?
Episode 12- Gary lets Jihyo go
Episode 15- Heartbeat game
Episode 16- “On Mondays, I’ve got a man”
Episode 18- Titanic Remake
Episode 22- Indirect cheek kiss
Episode 29- Monday Couple reveals future dreams together
Episode 32- “Today is Monday, Gary is my man”
Episode 34- Share a milkshake together
Episode 46- Monday Couple hug
Episode 55- Couple race
Episode 60- Hug
Episode 74- Americano Date
Episode 106- “You are my true love”
Episode 114- “I am your ex”
Episode 115- Couple moments in the mud
Episode 126- Logging back in?
Episode 127- Return of the Monday Couple
Episode 129- Gary saves Jihyo from falling down
Episode 130- Monday Couple reincarnated as each other
Episode 133- Ring shopping in Macau
Episode 137- Pepero Game
Episode 144- More pepero, dark tunnel, and feeding each other
Episode 147- Adorable hat mixup
Episode 153- Remember the old days? (Gary lets Jihyo go again)
Episode 154- Airport confession
Episode 159- Monday Couple chooses love over gold, hits the jackpot
Episode 163- Monday Couple first kiss
Episode 166- Distracted by Gary’s voice
Episode 183- Coupatible? Partners of fate!
Episode 190- Gary walks over hot coals carrying Jihyo
Episode 191- “Can’t I love all 4 of you?”
Episode 204- Forehead kiss
Episode 206- Heartracing confessions, holding hands, eskimo kiss
Episode 209- Jihyo calls Gary “honey”
if you have any more, feel free to let us know!

By 
Azira Jusoh

Thursday, 18 December 2014

Special ThursDate




Today kitaowg spent time mgu kitaowg @KFC btul2 lpas jmpe dgn Sir Awi,, present tjuk assignment.. Tapi semua kna reject..Urmmm.. Btw.. hehehehe.. Oleh kerana zira tersangatlah mengidam nak sgt makan KFC ,, so si dia telah belanje zira KFC..Tapi tujuan sebenarny g bndar ialah nak menemani dye beli kalkulator jee.. Zira smpai klej dri umah,, trus jee g bndar dgn van knyit lpas asar dgn si dia.. Tapi ad jgk member y ckap,,”KFC jee”.. So..?? Ske aty zira nk mkan ap..Hehehe.. Knpe?? Dye expect zira nak mkan besar2 la.. For you information,, zira nie dah lah jenis snsitif thap ups… Pizza xleh mkan byak sgt bcoz of  mozorella.. Ia blei menyebabkan zira cepat pning kpla.. On that’s day,, kitowg alik smpai lpas mgrib..  hehehehe. Hal nie kerana,, ad member zira telfon and mintak tlg zira spent time kat bndar smpai mgrib bcoz dye ad tempah spek.. So,, the owner ckap maybe lpas mgrib,, spek tu ciap.. Tapi member zira ckap,, klue spek tu ciap lebih awl,, nant dye maklumkan alik.. Tu pn zira mintak persetujuan si dye dlu.. Huhuhu,, tkut2 laa dye xkasi.. Otw,, nk menunaikan slat,,member zira col and ckap y spek dye dah ready.. Tapi time tu,, kitaowg dah berada dekat dgn masjib sdah.. So,, slat dlu.. Then bru prgi bndar alik.. hehehehehe..Perkara yg palingxdpat zira lupakan ialah setelah zira selesai slat,, im suddenly tertinggal fon kat dlam masjib.. Nasib laa xjauh ag dari masjib,, klue dah smpai u.. Zira xau lah mcm ane khidupan zira nant.. Nak mcg owg laa ssah.. Nak col,, ag laa ssah.. Hehehehe.. Nsiblaa time lpas zira pkai ksut,, zira check fon lam poket dgn beg,, ad kee x… Rupanya xde.. Cpat2 zira bergegas msuk k dlam masjib tu alik,, suddenly terserempak dgn bdaq y ddup sebelah zira time slat kat lam blik tu… Cepat2 dye menyapa zira,, and then ckap,, “Awk,, nie fon awk kea.. Tertinggal kat lam.. Sya try on tapi,, ad password..” Huuuuuu.. Thanks God.. Berdebar giler kot.. Nsiblaa my fon ea xilang.. Tulaaa spew sruh cuai sgt… Nsiblah,, nsib still menyebelahi.. Klue x,, Urmmmm.. Xau laa ambe.. Fuhhhhhhh… Smpai u,, terserempak plak dgn kak Syanita tapi zira pgil dye kak nita jee.. Dye is my pnyer snior.. Abis dah dye bljar.. Jeles plak ite ea.. Dye ad jual bku part5 kat zira,, RM60.. hehehehe.. Zira ambk jee lah.. Last2 check pnyer check,, bru perasan.. Ad stu bku tu,, akak zira dah ad.. Urmmm..  Alahai nsib… Pembaziran telah pn berlaku.. Arghhh.. Menyesal dah xgne.. Bli dah  pn… Redha jee laa.. Then,, smpai blik roommate ckap,,”Ckap nk tman dye bli calculator jee… Kenape akak plak y bnyak shopping nyer ea..” Emang xdpat di nafikan.. Klue,, ajk zira g shopping,, cmfirm brag zira bnyak ag dari snrai brag y tlah di listkan..Padahal,, list brag berape kerat jee..Alik2,, sebakul laa jwabnya.. Hehehehe.. Btw,, thank Amirul Hilmi for blnje zira,, #BabyStrawberi.. Hehehehe.. Ari2 zira peluk wat bntal bcuk tau..huhuhuhu.. **Mohon spew2 y mbcenya,, jgn jeles**
Peace ^^
By 
Azira Jusoh

Monday, 15 December 2014

Friday, 5 December 2014

10 Ayat Pertama & Terakhir Surah Al Kahfi


Assalamualaikum and Salam Sejahtera..

Harini nak kongsikan 10 ayat pertama & terakhir surah Al-Kahfi beserta terjemahan. Ayat yang mempunyai kelebihan yang sangat besar untuk kita semua lagi-lagi kita umat yang berada di akhir zaman. Semoga perkongsian ini bermanfaat untuk kita semua. InsyaAllah ya.


Makin tua, makin susah susah nak hafal ayat padahal 10 ayat pertama & terakhir surah Al-Kahfi je pun. Allah, rasa rugi sangat tak hafal masa kecik-kecik dulu. Hati masih bersih dari bintik hitam dan noda hm. So, terpaksa save gambar 10 ayat pertama & terakhir surah Al-Kahfi kemudian buat wallpaper laptop dengan harapan apabila buka laptop baca la kita nie ayat-ayat Surah Al-Kahfi tersebut. =D


Dari Abu Darda’ r.a., Rasulullah SAW bersabda: 
"Jika sesiapa belajar dengan 'mata hati' dalam 10 ayat pertama Surah Al-Kahf, dia akan terlindung dari fitnah Dajjal" 
(Hadis Riwayat Muslim)



Dari Abu Sa’id Al-Khudri r.a., Rasulullah SAW bersabda: 
"Sesiapa yang membaca surah al-Kahf pada hari Jumaat maka dia diberi cahaya yang menerangi antara dua Jumaat" 
(Hadis Riwayat Al Baihaqi, At-Tabrani, An-Nasai & Hakim)



Dari Abu Darda' r.a., Nabi SAW bersabda, 
"Barang siapa membaca 10 ayat terakhir dari surat Al-Kahf, maka ia terlindung dari fitnah Dajjal." 
(Hadis Riwayat Ahmad) 


10 ayat pertama dan terakhir Surah Al Kahfi beserta Terjemahan

10 Ayat Pertama Surah Al-Kahfi


Bismillahirrahmanirrahim 
(dengan nama Allah yang Maha Pemurah, lagi Maha Mengasihani)


1. Alhamdu lillahi allathee anzala AAalaAAabdihi alkitaba walam yajAAal lahu AAiwajan 
(Segala puji bagi Allah yang telah menurunkan kepada hamba-Nya Al Kitab (Al-Qur'an) dan Dia tidak mengadakan kebengkokan di dalamnya)


2. Qayyiman liyunthira ba/san shadeedan min ladunhu wayubashshiraalmu/mineena allatheena yaAAmaloona alssalihati anna lahum ajran hasanan 
(sebagai bimbingan yang lurus, untuk memperingatkan seksaan yang sangat pedih dari sisi Allah dan memberi berita gembira kepada orang-orang yang beriman, yang mengerjakan amal soleh, bahawa mereka akan mendapat pembalasan yang baik,) 


3. Makitheena feehi abadan 
(mereka kekal di dalamnya untuk selama-lamanya.) 


4. Wayunthira allatheena qaloo ittakhatha Allahuwaladan 
(Dan untuk memperingatkan kepada orang-orang yang berkata: "Allah mengambil seorang anak.") 


5. Ma lahum bihi min AAilmin wala li-aba-ihimkaburat kalimatan takhruju min afwahihim in yaqooloona illa kathiban 
(Mereka sekali-kali tidak mempunyai pengetahuan tentang hal itu, begitu pula nenek moyang mereka. Alangkah buruknya kata-kata yang keluar dari mulut mereka; mereka tidak mengatakan (sesuatu) kecuali dusta.) 


6. FalaAAallaka bakhiAAun nafsaka AAala atharihimin lam yu/minoo bihatha alhadeethi asafan 
(Maka (apakah) barangkali kamu akan membunuh dirimu kerana bersedih hati setelah mereka berpaling, sekiranya mereka tidak beriman kepada keterangan ini (Al-Qur'an)) 


7. Inna jaAAalna ma AAala al-ardizeenatan laha linabluwahum ayyuhum ahsanu AAamalan 
(Sesungguhnya Kami telah menjadikan apa yang di bumi sebagai perhiasan baginya, agar Kami menguji mereka siapakah di antara mereka yang terbaik perbuatannya.) 


8. Wa-inna lajaAAiloona ma AAalayha saAAeedanjuruzan 
(Dan sesungguhnya Kami akan jadikan apa yang ada di bumi itu (punah-ranah) sebagai tanah yang tandus.) 


9. Am hasibta anna as-haba alkahfi waalrraqeemi kanoo min ayatinaAAajaban 
(Adakah engkau menyangka (wahai Muhammad), bahawa kisah “Ashaabul Kahfi” dan “Ar-Raqiim” itu sahaja yang menakjubkan di antara tanda-tanda yang membuktikan kekuasaan Kami?) 


10. Ith awa alfityatu ila alkahfi faqaloo rabbanaatina min ladunka rahmatan wahayyi/ lana min amrinarashadan 
(Ingatkanlah peristiwa) ketika serombongan orang-orang muda pergi ke gua, lalu mereka berdoa: “Wahai Tuhan kami! Kurniakanlah kami rahmat dari sisiMu, dan berilah kemudahan-kemudahan serta pimpinan kepada kami untuk keselamatan agama kami”.)


 

10 Ayat Terakhir Surah Al-Kahfi


101. Allatheena kanat aAAyunuhum fee ghita-in AAan thikreewakanoo la yastateeAAoona samAAan 
(Iaitu) orang-orang yang matanya telah tertutup daripada melihat tanda-tanda yang membawa kepada mengingatiKu, dan mereka pula tidak dapat mendengar sama sekali.) 


102. Afahasiba allatheena kafaroo an yattakhithoo AAibadeemin doonee awliyaa inna aAAtadna jahannama lilkafireenanuzulan 
(Maka adakah orang-orang kafir menyangka bahawa mereka mengambil hamba-hambaKu sebagai makhluk-makhluk yang disembah, selain daripadaKu, dapat menolong mereka? Sesungguhnya Kami telah sediakan neraka Jahannam bagi orang-orang kafir itu sebagai tempat tetamu.)


103. Qul hal nunabbi-okum bial-akhsareenaaAAmalan 
(Katakanlah (wahai Muhammad): “Mahukah Kami khabarkan kepada kamu akan orang-orang yang paling rugi amal-amal perbuatannya?) 


104. Allatheena dalla saAAyuhum fee alhayati alddunya wahum yahsaboona annahum yuhsinoonasunAAan 
(Iaitu) orang-orang yang telah sia-sia amal usahanya dalam kehidupan dunia ini, sedang mereka menyangka bahawa mereka sentiasa betul dan baik pada apa sahaja yang mereka lakukan”.) 


105. Ola-ika allatheena kafaroo bi-ayatirabbihim waliqa-ihi fahabitat aAAmaluhum falanuqeemu lahum yawma alqiyamati waznan 
(Merekalah orang-orang yang kufur ingkar akan ayat-ayat Tuhan mereka dan akan pertemuan denganNya; oleh itu gugurlah amal-amal mereka; maka akibatya Kami tidak akan memberi sebarang timbangan untuk menilai amal mereka, pada hari qiamat kelak.) 


106. Thalika jazaohum jahannamu bima kafaroo waittakhathoo ayatee warusuleehuzuwan 
((Mereka yang bersifat) demikian, balasannya neraka Jahannam, disebabkan mereka kufur ingkar, dan mereka pula menjadikan ayat-ayatKu dan Rasul-rasulKu sebagai ejek-ejekan.) 


107. Inna allatheena amanoo waAAamiloo alssalihati kanat lahum jannatualfirdawsi nuzulan 
(Sesungguhnya orang-orang yang beriman dan beramal soleh, disediakan bagi mereka Syurga-syurga Firdaus, sebagai tempat tetamu (yang serba mewah).) 


108. Khalideena feeha la yabghoona AAanha hiwalan 
(Mereka kekal di dalamnya, (dan) tidak ingin berpindah daripadanya.) 


109. Qul law kana albahru midadan likalimatirabbee lanafida albahru qabla an tanfada kalimatu rabbee walawji/na bimithlihi madadan 
(Katakanlah (wahai Muhammad): “Kalaulah semua jenis lautan menjadi tinta untuk menulis Kalimah-kalimah Tuhanku, sudah tentu akan habis kering lautan itu sebelum habis Kalimah-kalimah Tuhanku, walaupun Kami tambahi lagi dengan lautan yang sebanding dengannya, sebagai bantuan”.) 


110. Qul innama ana basharun mithlukum yooha ilayya annamailahukum ilahun wahidun faman kana yarjoo liqaarabbihi falyaAAmal AAamalan salihan wala yushrik biAAibadatirabbihi ahadan 
(Katakanlah (wahai Muhammad): “Sesungguhnya aku hanyalah seorang manusia seperti kamu, diwahyukan kepadaku bahawa Tuhan kamu hanyalah Tuhan Yang Satu; Oleh itu, sesiapa yang percaya dan berharap akan pertemuan dengan Tuhannya, hendaklah ia mengerjakan amal yang soleh dan janganlah ia mempersekutukan sesiapapun dalam ibadatnya kepada Tuhannya”.)


By 
Azira Jusoh

Thursday, 4 December 2014

Arghhh ....!! Stressss..!!!


Assalamualaikum and Salam Sejahtera...




Kestressan nie,,, al-kisahnya bermula selepas startnya waktu kuliah ... Fisrt day dah kena jumpe PA gara2 zira drop sbjek and nak ssun jdual wktu.. Lpas tu,,  zira ad lah tnya senior,, sbjek ap y perlu zira ambk sem nie.. And diowg smuanya suggest ambk MAT263.. Tapi soalnya,,jdual clash pada hari khamis pagi. Eeeeee.. 50 minut jee kot.. Berkira sugguh..Urmmmm.. First nk drop sbjek QMT200 bcoz nak ambk sbjek MAT263... Tapi disebabkan clash.. Ok..!!! Langkahyy terbaek and langkah yang paling power...!! KITA DROP JEE SBJEK MAT263..!!!! HAHAHAHA.. 

By :
Nur Azira Jusoh

Monday, 24 November 2014

Terasa Jelesnya x....???


Assalamualaikum and Salam Sejahtera...


Alhamdulillah.. Done with my edited... Hahaha,, My Mission is to buat Qie,, my classmate feel JELES with me.. Hehehehe.. Kenape xnyer,, asal post gbr YongHwa,, pasti dye ckap y YongHwa hak dye.. Dah zira minat kat YongHwa jgk.. ,Mcm berebut laki lah plak.. Taulah,, kuota ad empat.. Hahaha.. First dye ckap,, "Lee MinHo".. Second,, "YongHwa".. Eeeeee... YongHwa is mine... He's mine..!!!! My future husband to-be... Hahahaha.. Tapi jangan jeles tau Amirul Hilmi,, You're number1 for me.. You're my love.. Love You... Nak Muacxx setepek... ^^
By
Nur Azira Jusoh

Friday, 21 November 2014

Morning Sunshine ^^


Assalamualaikum and Salam Sejahtera...


Alhamdulillah.. Bersyukur ke Hadrat Ilahi,, hari nie matahari mula menampakan dirinya.. Hehehe.. Kenape xnyer,, sejak beberapa hari nie asyik ujan jew kat negeri tanah lumpuhnya darahku... Bese waktu macam nie,, sedap dup lam selimut jew kerjaanya.. Sejuk kot.. Huhuhuhu.. "Do you want to built a snowman??" Kalue pgi2,, emang xtermandy lah jwbnya.. Air sejuk mcam ais.. Hahaha.. Asal mndy jew,, mesti meraung.. Nak dekat tengahari,, baru terasa nak mandy..Hehehehe.. Klau awl pgi2,, hehehe,... Terlebih rajin lah jwbnya.. Kalau ayah zira,, pg2 dah kluar.. Prgi tgkap ikan katanya kat sungai y dkat petronas.. Kat citu rmai jgaky prgi menagkap ikan.. Ayah ad jgk ajk abg ikop sme,, tapi abg xmnat..Terpksalah ayh prgi sorag2... 

Arap2 cuaca sentiasa baik supaya xbnjir... Bcoz dkat whatapps,, bising tnya Idzham(my classmate),, "Umah ko bnjir x..??" Bcoz ari tu,, dye ad post kat wechat y umah dye hmpir memasuki air... Tapi,, dye xon2...Ke mana tau budaq nie menghilang... Arap2 smuanya ok..!!!! Insyallah..


By :
Nur Azira Jusoh

Thursday, 20 November 2014

Sunday, 16 November 2014

Friday, 14 November 2014

No Caption (T.T)


Assalamualaikum and Salam Sejahtera...

Bad news for me,,bad news jgk for my family... Just thinks,, setakat tu jee zira mampu.. Setakat tu jew.... Setakat tu jee zira mampu balas jasa mak ayah zira.. First,,, memang berdebar and dah target lam kepala,, sbjek ap y bkal zira.."............."..Tapi dpat result..... How stupid am I... Kawan tnya,, zira just ckap rendah jew result aq...Ok,, malu kot... Owg laen smua higher2,, zira.... Hampeh... Mcm bdoe jee ea.. Owg laen ckap snang lah.. Tapi aq y tnggung.. Aq y rse.. Kowg bleilah ckap relax,,aq ad untk ko lah... Ooooo,, please... Aq y akn tnggung sowg2.. Owg ktuk aq kew,, bkan aq tau pn.. Owg ckap aq ea bdoe,, bkan aq tau pn...

Asal lpas tnya result aq,, cmfirm tnya.. "Emi dpat brpe..??" Urmmm.. Emang xlucky lnsug dye dpat aq ea.. Dah r,, kurang cerdik... Wat malu jee.. Dye emang ckap snag.. Tapi aq y rse sowg.. Dye ane tau,,pandangan owg... pandgan kwn2 dye ag ,,terhadap aq.. Dye bkn 24 jam ad dgn aq.. Dah r aq rse y aq jee paling low profile lam klz..Hahaha..  Xau.. Aq selalu fikir,, pt3 dgn pt1,, blei kew bersatu.. Macam langit  dgn bumi tau..  Mak zira plak ckap,, try isi brang ane2... Dpat tmpat y ssuai,, quit.. Urmmmm.. Soe,, ma... Better quit kan dri still kat tmpat y maybe mgecewakan kita... Tapi,, klue xdpt ane2,, aq kna still.. and Struggle gler2 kot.. So,, jgn tnya klue aq ea berubah... People can change anytime,, okay...

Sem dpan,, seriuosly.. Duit kna spent..Ikat perut lah jwbnya... Urmmm.. Xnk mysahkan owg.. Aq mesti try bljar berdikari.. Hidup ea bkan snang.. Target nk beli phoe baru..Y tu tolak tepi.. Kumpul duit,,ad lebih,, blei beli..Jeles kot dgr member nk bli phone baru,, lpas tu tnya,, y zira xnk bli phone bru jgak kew.. Dye tau situasi aq mcm ane.. Blei plak dye tya.. Emang xxr.. Dah r duit PTPTN,,out dah sem dpam.. Aq nk mkan ap tau sem dpan,, brang kperluan aq  ag... Urmmm... Smua kna fikir... Guane2 pn kna krje.. Ane blei byar smua tu,, dgn daun.. Smua gue duit tau.. No money,, no brang... Urmmmm... Aq,, bab2 risiko skrag ea,, tolak tepi.... Aq kna fkir,, guane aq nk idup ekg... Smua pkai duit... Nk aq mti kbuluran kat u..Emang xr... Sem nie,,ambk credit hours ckit,, struggle untk sbjek repeat dlu.. Then,, sbjek bru.. Insyallah,, blei.... 

PERCAYA PADA DIRI,, PASTI BOLEH ^^

By : Nur Azira Jusoh

Wednesday, 12 November 2014

Tuesday, 28 October 2014

I Want This...!!!!


Assalamualaikum and Salam Sejahtera..



Seriously... Selongkar http://www.sf-stylez.com/ ,, terkenanglah baju nie... Lam aty terbisik,,"I WANT THIS"...  Hehehe.. Kaluw,, baju nie ad lambang "EXO"/"WOLF"/"XoXo"/88... Lagi cantek.. Hakhak.. Nampak xkat ctu di mana kecantikannya.. Just nk share wed nie jew kat kowg and hilangkan boring because skrag ea tgh Download Running Man Ep218.. Berejam lah jwbnya nk tggu smpai ciap..Urmmmm..BTW,, Xde mksud lain deh zira share pic bju nie.. Kluw ad2 nk belanje zira bju nie pn,, blei..Apa salahnya Emang xtertolaklah jwbnya..  

By
AziRa JusoH^^

Sunday, 26 October 2014

Melepaskan Rindu di Kuala Terengganu


Assalamualaikum and Salam Sejahtera...

On 18 September 2014,, My family and I went to Kuala Terengganu.. Kitaowg bertolak lam early in the morning,, kluw xclap lam kul6.50am bcoz lam kul8am,, my brother ad interview kat Hotel Grand Consenantal(Kluw ejaan btul la..Lupa plak nme  htelnya)


Then we arrived sne lam kul8 lebih gtu.. Tapi,, ad ag y terlewat dri kitaowg.. Huhuhu.. Lpas my brother kluar,, my mom sruh zira dup tmpat dpan.. hehehe.. Tmpat dduk telah pn bertukar dgn jayanya...







Then,,kitaowg prgi ke umah my punyer cousin Along dgn Abang Lan.. Hehehe.. Rancak jgak my mom berbual dgn diowg..Hehehe..Lpas tu,,kitaowg ke Pasar Payang.. Tapi jap jew.. Jap tu lah,, cmpat jgk zira mlepaska rndu jmpe my love kat sne.. Lpas tu,, dye kasi pndrive.. Lam tu,, ad cite Mamat Cupcake dgn Nasi Tangkas.. hehehe.. Lpas tu,, zira ckap lah kat ma nk g kg cina dgn dg dye.. My mom ckap.. "Nak alik dah ea.."Urmmm... Xdpat jln2 dgn dye.. Otw alik nk singgah umah mak dre,, adq ckap nk g kg cina... Lpas tu,, zira coldye.. Tapi dye dah otw alik... Xpe lah,, zira selfie dgn adq.. Huhuhuhu... Tapi,, stu lorong jew cmpat bcoz abg dah telfon ckap y Eddy dah ciap interview...




Sampai kat umah mak dare,, stu perkara jew y xlupa y mak dre ttkar antara zira dgn adq.. Dye tnya,, "dah nie tgh skul ag kew..?? Tingkatan brpe dah skrag..??" Zira rse plik jew.. Then,, zira jwb,, "Tgah cuti ea.. Cuti sem..".. Mak dre pn pilk.. Dye pn tnya,, ane stu adq ea,,Lpas tu zira blz,,"Nur kakak,, tu adq.."Hahaha.. Wonderful memorable.. Kat umah mak dare,, kitaowg berjamu selera.. Zira  just mkan Mee Goreng jew,, bcoz xde selera nk mkan.. Sebabnya..??? Adalah.. Secret,, okay... Hehehehe...
By :
Azira Jusoh ^^