Saturday, 11 May 2013

Resepi Donut ^^


Assalamualaikum and Salam Sejahtera...

Who doesn't love donut..!!!
image

Punyer lah zira nie mengidam nak makan donut..hahaha..Macam mengandung plak..Ane taknya...Lame giler2 my mom tak buat donut untuk kitaowg stu family..image.. Rindu....image...Last2,,smlm my mom ckap..Ecok ma nak buat donut..Feeling,,"Happy bukan main..!!!"hahahahaimage

So, I surfed the net for its recipe. Most sites displayed the same recipe so credit to all the sites that posted a recipe that works. But my mom's recipe still the best!!!!image

Not me made all this donuts... But my mom.. 
Time nie,,i cdap beradu di atas katil..image..hehe..
Kira2 zira nie image...Cuma pndaiimage and then  image..hahaha...
Nasib my mom tak image...I love you,,mom...image
Not zira only beradu kat katil,,semua anak dara dlam umah zira time my mom wat donut,,semua owg tidur..hahaha..macam geng!!!image

Sharing the recipe...

Bahan-bahan


2 Cawan tepung gandum
3 sudu butter
1 1/2 sudu teh yis (mauripan)
1/2 cawan susu cair (suam)
1 biji telur (pukul sket)
3 sudu besar gula
1/4 sudu kecil garam

Caranya

imageMasukkan tepung, yis dan butter gaul butter mcm buat pastry..Guna hujung jari sampai jadi mcm bread crumbs. Masukkan garam dan gula.
imageBuat well tengah-tengah tepung kemudian masukkan telur dan susu suam.
imageGaulkan dengan cara menarik tepung bahagian atas sampai menutup bancuhan cair.
imageGaul sampai dapat segumpal mcm kat atas.
imageTransfer atas meja dan uli sampai adunan elastik dan tak melekat-lekat.
Sebaik adunan tak melekat terus peram dalam mangkuk dan tutup denagan kain bersih, sebelum tu mangkuk sapu dengan butter sekelilingnya.
imageBila adunan dan naik kembang.. kluarkan dan uli. Part ni boleh dibentukkan dan peram sekali lagi
imageHasil peraman kedua naik gebus mengebus. Selepas naik kali kedua ni boleh la digoreng dengan api yang tidak terlampau panas. Kemudian hias dengan cheese, gula, coklat atau apa-apa jer ikut tekak anda. Siap!.

To my beloved mom....here's product of the end of this recipe...
It terms of looks,,  not too cute ..hahaha..image But in the terms of taste...."Mom,, I love you so much.. It taste,, not bad but I can say,, it so sedap... Yummy gitu...!!" image

P/s : Kalau korang buat tak jadi, saya tak bertanggungjawab ye...image
By : Nur Azira Jusoh

No comments:

Post a Comment