Friday, 5 April 2013

Serupa ke muka kami??? {Part4}


Assalamualaikum and Salam Sejahtera...

"Eh!!! Macam Kembar"
Sekalis imbas..
Dua kali imbas
"Eh!!! Lain lah"

Nie perkataan yang dengari oleh zira takala seseorang melihat profil fb member zira nie untuk pertama kali...OMG!!! Zira just kenal dye melalui laman sosial facebook jew.. Adik zira pn cakap yang muka dye ad mirip2 dengan zira because maybe dye dan zira ad persamaan...Satu jew persamaan antara dye dengan zira iaitu........
Kiowg ad lesung pipit..
Siapa yang ada lesung pipit sila angkat kedua belah kaki ~ HIHI   >_< . Korang tau ke lesung pipit ni ? Siapa yang tak tau ape tu ? Ala lesung tu kan yang benda tumbuk bawang tu >_< lesung batu namanya HAHA ^_< . Pipit is burung pipit HIHI XD . Tak de lah , zira gurau je , kalau sapa - sapa yang ada lesung pipit tu kalau nak tau waktu korang - korang kecik mak ayah korang lekatkan dua benda tu kat pipi korang maka terhasilah lesung pipit !hehehe..just kidding...

Kat entry zira kali nie,,zira nak share bagaimana terjadinya Lesung Pipit...

Lesung pipit terjadi akibat dari variasi otot muka yang dipanggil zygomaticus major. Kecacatan variasi berlaku pada otot ini yang sepatutnya hanya mempunyai struktur tunggal dari tulang zygomatic. Tulang ini membahagi kepada superior (bahagian atas tepi bibir) dan inferior (bahagian bawah tepi bibir). Selain itu, faktor terjadinya lesung pipit adalah kerana otot zygomaticus lebih pendek dari normal menyebabkan kulit tertarik dan terbentuklah lekuk pada pipi'
// sumber wikipedia 

     Perempuan yang ada lesung pipit memang manis senyuman dia . meh nak kongsi sikit pasal lesung pipit 

 
   Lesung pipit ni terjadi sebab otot kat pipi kita ni meregang bila senyum dan menolak pada kulit..maka terhasillah lesung pipit..bila tak senyum,otot pipi dalam keadaan rehat so lesung pipit pun tak ada.
   Selalunya bayi dan orang muda akan ada lesung pipit ni..sebab bila dah tua,kulit dah kendur so lesung pipit pun dah tak ada. tak percaya cuba tengok pipi nenek/datuk korang, ada tak?ada tak?haha~
   So jangan terkejut masa korang masih muda,ada lesung pipit tapi bila sudah tua, dah hilang lesung pipit tuh.jangan ingat magik pulakk..
   Bila ada lesung pipit ni,muka akan nampak lebih nampak muda dan 'baby face'..iye ke??hak3.
   Nak sentuh secara biological pulak. Gen untuk lesung pipit ni adalah DOMINANT TRAIT. ala..paham kan maksud dominan apa??kira genetik ni kuat..dan memang akan diwarisi turun temurun.
   Kalau salah seorang dari mak atau ayah korang ada lesung pipit,peluang untuk korang ada lesung pipit ialah 25-50%.
   Tapi kalau kedua-dua parents korang ada lesung pipit pulak so chances untuk korang ada lesung pipit ni 50-100%.
   So kalau nak anak korang ada lesung pipit untuk menjadi lebih chomel,ha cepat carikk pakwe/makwe yang ada lesung pipit.kui3.
   Korang ingat lesung pipit ada kat pipi je ke??ada gak orang yang ada lesung pipit kat PUNGKOK.. adeh..haha.~ :D
   Ada jugak manusia yang mempunya lesung pipit satu je //tapi susah nak jumpa. spesis macam ini dianggap lebih menawan la.. perghh~ untung la siapa yang ada tuh...

Tapi for lelaki lesung pipit yang ada di pipi boleh menambahkan ketampanannya..Especially,,bila dye senyum..Cair..hehehe..comey2..

So for girls or boys ad nak kenal dengan member zira nie,,, blei click this photo below :-


Nak no telpon pun blei...Leave a comment,,okay..huhuhuhu...
BY : Nur Azira Jusoh

2 comments:

  1. OMG!! dekat celah ane ad irasnya...xbaek tipu tau....hakhak Xd

    ReplyDelete