Thursday, 4 April 2013

PROGRAM LATIHAN TRANSFORMASI NEGARA



Assalamulaikum and Salam Sejahtera...

 Last minute call sebelum hari selasa, cikgu yana tanya zira,, "zira,, awak nak gi kem dekat besut x??" Terus dengar tentang kem, memang I berminat sangat nak pergi tapi first of all,, kena tanya my mom first.... Alhamdulillah,, my mom izinkan... Maklumat yang zira dapat dekat kem ni lebih kepada kem politik. So, selama tiga hari dua malam zira pergi ke kem yang dipanggil Program Latihan Transformasi Negara bersama dengan kak nor and salina sebagai wakil ypk dungun,,don rantau abang di Kem Bina Negara di Besut, Terengganu.



Bila sampai sana, terus kena masuk dewan untuk ceramah. Lepas kami semua di bahagikan kepada beberapa kumpulan... 


First zira terkena kumpulan 12...so sad because terpakasa berjauhan dengan kawan2 zira kenal..Tapi tiba2 ada orang tanya zira,,"Awak nak tukar xno dengan saya??"...Zira terus bamgun dari kerusi dan menukarkan no zira dengan dia..hehehe... Nasib jugak zira nie xterpisah dengan kawan zira,,Satila...hehehe..Sorry okayyy...Zira nie manje ckit... Bukan ckit..Tapi,, banyak..Maklumlah anak mak..Nak wat cam ane..I Love You,,Mom....Yang paling hyper funny ialah peserta yang seramai 164 orang,,last2 ada jugak terdapatnya para jenaka2 hensem a.k.a hero malaya seramai 4 orang mengikuti kem tersebut..huhuhu.. Ingat orang puan jew kew yang nak belajar menjahit..Orang laki pun ad jugak tau... 


Paling best bila dapat makan enam kali sehari. Belum sempat lapar lagi, dah disuapkan dengan kuih, teh tarik, mee goreng, nasi ayam. Memang favourite zira kalau bab makan free ni. Tapi,, zira tak makan banyak pun kat sana... xde selera maybe..Haha

-------------------------------------------------- Aktiviti Riadah-------------------------------------------
Aktiviti riadah lebih kepada senaman pagi dan berkawad selepas kami semua selamat menunaikan solat subuh dengan tazkirah dan juga pada waktu petang selepas kami semua selamat menunaikan solat asar dan menikmatiminum petang... Boleh dikatakan sebenarnya setiap hari aktiviti yang sama akan dilakukan kalau di kem.






-------------------------------------------------- Wacana Minda------------------------------------------

Untuk wacana minda dilaksanakan di dewan..huhuhuhu.. Asal dengar ceramah jew,, mula2 bersemangat...Tetapi,,semakin lama,, semakin layu jew jadinya mata kami semua nie... Mata nie,, ckit2 nak tutup dengan sendirinya..Dah lah mata zira nie sepet...huhuhu..  Antara wacana minda yang disampaikan oleh para penceramah ialah,, "Perspektif umum" and  "arah negara maju"...



-------------------------------------------------------- PKPK---------------------------------------------

PKPK ialah short form untuk Penjanaan Keilmuan Peningkatan Kesedaran...
Pelbagai ilmu pengetahuan yang kami semua perolehi terutama dalam kerjasama antara satu sama lain.. Menerusi PKPK,,kami semua dibahagikankepada 7 kumpulan.. hehehe.. Zira kumpulan 6....Kumpulan 6 ialah hasil gabungan kumpulan 11 dengan 12...So,,ahli setiap kumpulan sebanyak 24-25 orang satu kumpulan... Except for kumpulam 7.. xleh nak gabung dengan ane2 kumpulan...kecian deh...





-------------------------------------------------------Hari Terakhir----------------------------------------
Kami semua telah diberikan kuiz untuk dijawab...Emang super r..best giler...First,,kumpulan zira dup kat tangga palingggggg bawahhhhh... Tetapi dengan usaha dan kerjasama yang diberikan,,kumpulan zira telah mendapat no2 tau..hehehehe...Pencapaian yang sungguh.....Mantap..hehehehe....Tetapi,, yang paling best ialah kami semua telah di berikan tugasan,,, dan kumpulan yang mana2 berjaya akan di tambah point sebanyak 500... Banyak 2,,beb...Tapi,, tugasan tersebut sangat mencabar kerana kami semua tidak dibenarkan bercakap dan berjalan..so,, jawabnya bisu dan kena menyiarap ar zira nie..hehehe...Tugasan tersebut memerlukan kerjasam antara semua kumpulan untuk mencantumkan simbol "1MALAYSIA"...So,, bukan kumpulan terpantas yang berjaya...Tetapi kami semua.. YPK hebat!!!!



-------------------------------------------------------I''ll miss you all--------------------------------------

hehehe.. Sebelum meniki bas untuk pulang,,, cempat jugak zira dan rakan sebilik bergambar..... sebagai kenang-kenangan...hehehe



By : Nur Azira Jusoh


No comments:

Post a Comment