Monday, 1 April 2013

Pizza Baking Day at my Home


Assalamualaikum and Salam Sejahtera...

Who doesn't love pizza....


Since I tasted the Pizza that me and my friends made during english lesson, I have been intrigued and wanted to try to make. So,, Im asking my mom to buy the pizza base (Senang cite roti pizza)....

Source : Google

Pizza ni pun basenya yang ready made hahaa, sebab kalau nak start dari buat doh memang lambat lah baru boleh makan pizza ni, tapi kalau doh nya dah di depan mata memang cepat je nak isi toping nya tu.

KALAU buat sendiri lebih mengikut citarasa sendiri sukahati nak letak ape kat toping kita tu, nak lebih cheese kah! nak lebih udang kah! cili kah!! or apa2 kah lagi hak individu,,okay...

The people in charge to make the pizza
me.. my younger sister and my beloved mom

It terms of looks,,  not too cute or pretty like cinderella..hehehe...But in the terms of taste...."Mom,, I love you so much.. It taste,, not bad but I can say,, it so sedap... Yummy gitu...!!" 

JOM TENGOK BAHAN TOPPING
Doh pizza ready made
Sosej daging atau ayam di hiris
Sosej Ketam
Isi ayam yang di rebus
Beberapa biji lada benggala yang dihiris
sos cili 
sos tomato
 mozarella dan cheese secukupnya
and 
mayonis

CARA NYA
Ambil base pizza, sapukan dengan cili sos dan mayonis pada keseluruhan pizza tu..Then,, letakkan bahan topping seperti lada benggala yang kita hiris,,sosej katam dan sosej ayam/daging,susun ikut kerativiti masing2, letakkan lagi sekali mozarella and cheese dan bakar lah dalam oven pada suhu 200 'C lebihkurang 15 ke 20 minit atau sehingga masak, kalau nak lebih ranggup biarkan sedikit lama dalam oven tu tapi kalau zira lebih suka yang sedang2 tak suka yang terlampau ranggup tu because takut terlampau ranggup aka hangus...huhuhu

Finally,,

To my beloved mom....here's product of the end of this recipe...


Sampai cini jew story mory zira untuk entry zira hari nie...tatata.. Nak p kemas beg nie,,, ecok nak p besut.. ad kem....Okay beb,,assalamualaikum...
BY : Nur Azira Jusoh


No comments:

Post a Comment