Tuesday, 30 April 2013

Sukaneka at Pantai Kemasik...


Assalamualaikum and Salam Sejahtera...

Fuhhh...Capet deh.....Baru alik dari pantai kemasik,,kemaman untuk sukaneka anjuran ypk terengganu...We went there by bus at the 7 a.m..Very early in the morning,,okayyy...haha..lame xmain sukaneka..best giler....zira akhirnya kembali ke zaman sekolah rendah.. rindunya.. Zaman sekolah rendah emang terbaik!! Bese r time tu budak2 xmature ag..Buat or main jew ap2,, i dont care..Asalkan kami Happy!!!!!


Besides,, from the sukaneka....Zira dapat adiah tau!!! Hadiah xseberapa jew..just tupperware only because zira menang tempat ketiga dalam acara masuk benang dalam jarum..Walaupun adiah nyer tak xseberapa....Zira tetap enjoy di bawah sinaran matahari yang sangat terik di sana.....Bukan tu sajew,, zira jugak dapat adiah cabutan bertuah..Bertuah nyer i...wah!!Bangga rase....huhuhu..I got beras Jati seberat 5kg..Ok lah...hahahaha...

Pantai Kemasik...


Antara peserta yang menyertai

Time nie,,acara tarik tali...Dungun Vs Kemaman..hehehe..Dungun Wins!! and Kemaman is loser!!! Evil nyer lah ayat..hahhaha

After sukaneka,, we went to Mesra Mall!! Shopping time!! I love it...Zira just buying a few things only... hehehe... I buying a gelang..hehehehe...Colour koko gitu at chamelon with a reasonable price...Actually zira nak beli cincin..tomey2 tau cincin kat sane..Tapi..Bermula nyer ayat cedih..Cincin yang zira nak,,xmuat dengam jari zira..besar sngat... Jari zira nie saiz 16mm..So,,any buddy,, can you buy a ring to me,,,please???hehe... Just kidding...Kalau nak beli kew zira,,boleh jugak..hahaha...Orang dah kasi,,kita ambiklah,,kannnn..


First time,, gmbar zira captured without make-up..hahaha..

.Besides,,Zira tak lupa jugak orang dekat umah ea..So,, zira buying some bread at the roti boy...!!Fresh2 gitu...and zira remember that my father's love to eat anggur..So,,zira pn beli jugak...At the giant,,zira nampak socks!!Cute giler..dah lahharga pn murah... Rm1 per socks..murah kannn...Emang time gnie2,,zira xpatut melepaskan peluang untuk membelinya...hahaha...

Okayy lah guys,,time to rest..Bye2 from now...
WitH lOVe : 
Nur Azira Jusoh

Saturday, 27 April 2013

Resipi Nasi Goreng Kampung


Assalamualaikum and Salam Sejahtera....

Antara menu paling mudah dan popular yang orang selalu order kat kedai makan, sebab susah kita nak jumpa nasi goreng kampung yang tak sedap kat kedai makan.. Tapi zira pernah jumpa.. Bukan tak sedap sangat pon, boleh makan lagi, tapi tersangat la sedih dan sayu memandangnya.. Nasinya kosong warna agak oren pudar dan hanya ada sedikit taburan ikan bilis.. Lain-lain memang takde.. Sangat sedih.. Tp dah orang belikan, makan la jugak..

Bila lapar , ni lah menu yang saya masak.. Rasa? Sedap la.. Hehe.. Tapi kalau orang makan dan minta kita buat lagi, mesti la sedap ye x.. Haha.. (Perasan).. Oklah, resepi ni saya minta dari someone iaitu en.google...


Bahan-bahan :
(Boleh makan untuk 6 orang bergantung pada perut masing2.. Hehe)
Segenggam ikan bilis (Separuh tumbuk, separuh goreng garing)
8 tangkai cili padi
4 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
Ayam/daging
Sayur kangkung/kacang panjang/sayur campur/sayur kobis/lobak merah
Nasi putih
Telur
Garam dan perasa tambahan

Cara-caranya :
1. Tumbuk ikan bilis, cili padi, bawang putih, bawang merah.
2. Goreng ikan bilis yang digaul dengan sedikit tepung gandum/tepung goreng ayam segera, kalau guna tepung gandum, campur jugak sikit aji no moto, sape xmakan aji, xpayah la ok :D
3. Tumis bahan-bahan yang dah ditumbuk sampai naik bau dan sedikit garing.
4. Masukkan 2 sudu kecil garam, dan setengah sudu kecil aji no moto (guna sudu KFC tu hehe)
5. Masukkan ayam atau daging, atau apa2 je bahan basah yang korang suka..
6. Masukkan sedikit air.
7. Masukkan sayur, bergantung kepada sayur yang kita guna, kalau sayur kangkung masukkan bile dah nak angkat nanti, sebab kangkung cepat masak..
8. Masukkan Telur
9. Masukkan nasi dan gaul sampai la rata..
10. Kemudian taburkan ikan bilis yang sudah digoreng..
11. Sedia dihidang.

Nota : Telur boleh jugak dibuat mata kerbau.. Ikut selera masing-masing.. Kalau suka pedas, banyakkan cili padi tu.. Tips nak lagi sedap guna minyak bekas goreng ayam/ikan.. Tapi nasik akan jadi sedikit kuning la, sebab bekas kunyit kan..
By ;Nur Azira Jusoh


Friday, 26 April 2013

My sad moment ever...(T,T)


Assalamualaikum and Salam Sejahtera...


Dear my uprivate diary,,today zira wanted to share something yang telah betul2 mengewakan aty kecil zira nie...Dari seorang sahabat yang zira cyg sgat2....

"ikut suke hati awk lah azira..degil
xpyh kawan ah nge sy pah nie
salam!
awk xtakut Allah mrh ke
awk tahu dok
awk letok gmbr xpakai tdung tu
rmbut kn aurat
org laki tgok bleh dose
pahtu gmbr korea2 tu
dunie blake azira
awk nk ikut org kafir ke
awk nk ikut ALLAH ngan RASULULLAH ke awk nk ikut SETANNN???
hahh???
kafirr yerr sembohhhh mende????
sembohhh setannn azira ehhh
awk xmo ikut mnde ALLAH suruhh ke??
awk nie skrg duduk atas bumi spe???
bumi ALLAH
kite nie hanye mnumpangg
kite nie HAMBA ALLAHHH!!
tujuan kite mndee???
hamba!!
mestilahh kne ikut bnde hop ALLAH suruhh!!
xlehh wak sesuke hatii.n
byk nikmat ALLAH bagii
tgn awk
bleh gerok ag
awk sihat lg
nie mude lg...gune lahh molek2!!!
xkann nk tggu tue baru nk ibadahh!!
ekgi masukk dlm kbur ALLAH tanye awk nk jwb mnde????
hahhh??!
nie bukn sy emo ikut emosi ke mnde...
tpi sy mmg kne kbor
awk kwn sy!!
org yg sy knal lme dh
oke ahhh..sy dh kbor
atas awk ah plok
sy xmboh care dh pah nie klo awk wak gitu agi
mitokk maaf ahhh..awk wak ahh gitu
sy xmboh kwn dh ngan awk
sy xmboh kwn nge org hop kwn ngan setann
maaf..oke ahh..
LA IKROHA FIDDIN
tidakk ada paksaan dalam islamm
sy cume menyampaiknn
ape yg ALLAH kbor
yg bagi hidayahnyer ALLAH
OKE AH
WALLAHUA'ALAM
ASSALAMUALAIKUM
dannn se agi sy nk kbor
lepass nie...klo telefonn sy
setakat nk ckapp pssal org laki...
mitokk maaf ahhh..sy dokk layannn
oke ahhh..mitokk masf banyokk2
ASSALAMUALAIKUM"
Then
japp se agi
untuk pengetahuan awakk
org laki gile mlm tu
teruk gile babi perangai
hahh..sy geramm ehh
mmg terukk ahh
awk jupe mane hah??
awk nk layan ker org laki hop berjiwe sepi gitu
awk nk puaskn nafsu dierr??
awk nk lyn org laki hop xdop agame???
org laki hop lgsong xtkot ALLAH
awk nk wak jd laki awk ker??
ce awk kbor ke sy
awk lyn org laki gitu
awk duk msg2
mnde awk bulehh??
ce kbor kat sy
awk bazir krdit awk jerr
xsyg ke duit awk
perhabiskn tuk bnde yg xberfaedah
byk gi bleh gune wak mnde lainnn
simpann ah
jgn ahhh wak bazirr
mtk maaf ah zira
kate biar terasa
selama nie
sy kbor lembut punn
awk xdgr gokk
nie sy geram dh
se jelahh sy nk kbor kat awk
awk wak ah gitu agi
awk wak ahh bnde hop xgunee gitu agi
awk...
sy xngaku kwan dohh
xyh kwan ah ngan sy..oke ah..tu jer rse..salam
One but not least,,

assalamualaikum..azira..azira..azira..sejujur-jujurnya..sy xmrh lgsong pn awk..cume rse terkilan jgk sikit..awk..awk dgr lh ckp sy..jgn lyn org laki dh..zira nk jadi mcm bnde busuk kne hurung lalat ker? perumpamaan org perempuan yg tayang wajah2 dier kat org laki..tayang badan2 dier kat org laki..xpyh zira..zira caye ah..jom kite jadi buah epal yg ade kat atas pokok..yg susah org petik..bukan epal buruk berulat yg dah jatuh bwh pkok..zira faham maksud sy kn?? zira..sy syg awk nie..sejujurnyer sy nk bgtau kat awk org laki td tu gile babi teruk..hah..smpai gitu skali sy nk kbor..mmg teruk sgt2..takot sy..post tu sy dah delete..dn post2 awk yg sy jumpe yg mcm xde faedah sikit sy delete..sy mtk maaf zira..sy nie kwn awk..org yg brsma dgn awk lme dh..jd sy takot ah bnde2 jd kat awk..awk kn kwn sy..awk xsyg sy ker? awk baik zira..cume kesian kat awk..awk terpengaruh ngan kwn2 awk yg xmolek..zira..jge ah eh..jage lah dlm fb nie..jage mlek..bnde yg kite tulis..catit dlm nie..dlm blog ker..nnti semua Allah tanye..jadi..nk post ker..nk mnde ker..kne hati2 ah..erm..sy pn xthu jgk..sy buknnyer bgus sgt..nie sy buat private nie..harap2 awk bce ah..awk jgn ah sedih2..sy sedih kalau awk wak gitu awk tau x..sy rse sedih ngt td..rse mcm dipermainkn..tpi xper lh..Allah ade..InsyaAllah Allah tolong sy..tu jer rse..pastu..sy tegur eh..utk kebaikan awk jgak nie..mmg sakit..tapi xper..sakit dunie..zira nk sengsara dekat akhirat ker?? akhirat kekal zira..slame-lamenyer..tpi dunie nie..xkekal..sekejap jer..jd kite gune lah molek2..beramallah mlek2..pastu..andai kate..suatu hari nnti..kalau sy nmpk mcm lemah smgt..awk tlg lah perigtkn sy balik..sbb sy tkot jgak nie..tkot bnde yg sy kbor kat org sy xbuat..pastu..er..xde dh rse..zira..xper..sakit skejap jer..sakit dunie..azira..dgr lh ckp sy..awk bce ah tafsir quran eh..sy nk awk bce..awk dgr lh sy pesan..tpi kalau awk xmo xpe jer..tpi sy sedih ah ekgi..pastu zira..sy tkot nk buang..gmbr korea2 tu zira..sbnarnyer xleh tyg pn..xleh letak pn lm fb..sbb..rmbut sume2 tu k aurat..org laki tgok bleh dose..jd..zira yg letok..zira lah yg bertanggungjawab..sbb zira yg upload gmbr tu..zira dgr lh..jgn mrh..kalau sy slh..awk kbor ah..sy xtahu..sy sedih ea awk tau x..sy sedih ngt td..sy sedih sgt2..tpi xper..xper..sy dh biase kne mcm tu..dn sy boleh! azira..tgok..gmbr sy bg kat awk tu..profile picture..kite, nk dpt kn pelangi..nk dptkn sesuatu kjayaan..knelh tempuh onak cbaran duri liku kehidupan dulu..baru lh bahagie..setiap manusia akn diuji dgn ujian Allah zira..kite hidup atas dunie nie..bukan main2..bukan saje2..kite ade tanggungjawab..amar makruf nahi munkar..dakwah..ikut bnde Allah suruh..jgn buat mnde yg Allah larang..Allah suruh mnde? ikut..Allah larang mnde? ikut..kite skrg atas dunie..mmg akn sentiase diuji..hidup bukn saje2..hidup bukn main2..sy nk azira bce Al-Mulk..tafsir Al-Mulk eh? Al-Waqiah..Al-Qiyamah..erm..nie..kirenyer amanat yg sy bagi dekat awk sebelum sy masuk blajar lah nie..pastu zira..pasal awk nk mai umah sy tu..xper lh..kalau awk xleh mai..sy xpkse pn..pastu kuih tu..xpyh la..sy tau awk sibuk..awk ade krje lain jgk..sbb semue bnde yg org buat brsebab kn? ade sbb bkpe dier wak gitu..azira dgr lh sy pesan eh..sedih sy..sy xtido agi nie..esok sy nk gi mengajar plk..sedihnyer sy mlm nie..sedih ngt..sy byk dh sedih..zira nk tmbhkn lg ker kesedihn sy? azira dgr lah ckp sy..eh? kite semue nie..umat nabi muhammad..umat akhir zaman..skrg nie..kite tgh berada dizaman kerosakan umat..org2 xkenal dh Rasulullah..zira..zira cari ah dlm utube pasal Rasulullah..byk..cari lah ilmu smentara mse masih ade..kite hidup bukan untuk dunia nie..tpi..kite hidup untuk akhirat..mlm nie..mungkin Allah tegur kot..Allah suruh sy tegur kot..Allah nk tunjuk kot..zira tlg lh eh..tlg lh..jgn layan org laki..wak mnde zira nk puaskn nafsu laki2 yg berjiwe sepi? zira..bce wal-asr..DEMI MASE..SESUNGGUHNYA MANUSIA ITU BERADA DIDALAM KERUGIAN..KECUALI ORG2 YG BERIMAN DAN BERAMAL SOLEH..BERPESAN-PESANLAH KEPADA KEBENARAN! DAN BERPESAN-PESANLAH KPD KESABARAN..sy rase..sy byk mnyakitkn hati ramai org malam nie..hari nie..sbelum nie..awk..azira..maaf..sy mtk maaf andai sy sakitkn hati awk..tpi..sy pesan nie..utk kebaikn awk..sbb sy syg kat awk..sy xmo kwn2 sy..org2 yg sy knl..jd mnusie yg xberguna..jd mnusia yg Allah xsuke..sbb sy sndiri prnh nk jtuh dlm xketidakbergunaan tu..haha..entahlah..tu jer rse..segala yg baik itu dtg daripada ALLAH..dn segala yg buruk itu..dtg dari kelemahan diri sy sendiri..wallahua'alam..ALLAHUMMA YA MUQOLLIBAL QULUB..THABIIT QULUBANA 'ALA DINI' WA 'ALA THO'ATIK..YA ALLAH..TUHAN YANG MAHA MEMBOLAK BALIKKAN HATI..TETAP KAN LAH HATI KAMI PADA JALANMU YA ALLAH..azira..sy nk awk bace ma'thurat eh..bce dari awl..bce maksud2 dier..bce..bce kulit bkg tu dier tulis mnde..bace lah..beramallah smentare masih ade mase..tu jer rse dari sy..sy mtk maaf byk2..sy bukn bagus..sy xbaik..sy mmg xbaik..tpi sy cube..sy tgh mncube dn tgh berushe tuk jd baik! jomm lahhhhh..kite nk kan SYURGA ALLAH knnn..jadi nk syurga ALLAH..kite kne buat aper??? buat bnde ALLAH suruh lah kn..tinggal bnde yg ALLAH larang..kalau zira nk bnci kat sy lepas nie pon xaper lh..pastu..bnde yg sy tulis mlm nie..boleh x biar jd rahsia kite berdua jer..xpyh msuk2 kn dlm blog lh ehhh..antre awk..dn sy jer..awk dn sy..ehhh??? nie sy buat private nie..only me..oke lah azira..sekian saje dari sy..pnjg plk ceramah..haha..oke ah..assalamualaikum warohmatullahi wabarakatuhh.. :')
#kesedihan masih belum hilang..fuuuuuuu~
Zira xau kat ane letaknya kesalahan zira,,smpai dye snggup berkata begitu kepada zira...Zira tahu yang zira nie bukan manusia sempurna...Zira mengaku tu..Tapi,,care lah perasaan zira ea...Bagi zira ayat tu sangat2 menyakitkan aty...Emang berdakwah dlam islam tu bgus..Tapi,,kenalah secara berhemah...Astagfirullah...Dear my uprivate diary,,what should i do now!!
By:
Nur Azira Jusoh


Giyomi Oh Giyomi


Assalamualaikum and Salam Sejahtera...

Nampaknya virus Gwiyomi semakin menjadi-jadi dikalangan para selebriti tempatan and I’m pretty sure most of you know about the Gwiyomi craze that has gone viral on the internet by now..
Gwiyomi artis Malaysia
there are some that are cute such as gwiyomi from our celebrity:- 

Gwiyomi versi Nora Danish

Gwiyomi versi Wawa Zainal

#Just Click on the picture to watch the video,,okayyyy ^_^...

and the latest...

Pelakon handsome Malaysia,Nazri Othman telah memuatnaikkan video gwiyomi....dia buat memang comel...cute sngt!!! 


But I still don’t get why 1 plus 1 equals gwiyomi, 2 plus 2 equals gwiyomi and so on (gwiyomi means cutie by the way. Yes, I looked up the lyrics). Can somebody explain that to me??hehe....

Sebenarnya,,gwiyomi  merupakan sejenis mi maggi yang direbus empuk dan dikunyah menggunakan gigi bersama wasabi serta sushi~nyumnyum, sungguh enak dimakan begitu saja ! Besides,,Gwiyomi (pronounced as Kiyomi) is a South Korean internet slang term meaning “cute” or a “cute person” used in somewhat similar vein to the Japanese term “Kawaii.” Composed and performed by two South Korean aspiring musicians Dandi and Hari, the song was originally uploaded in late January 2013 and officially released as a digital single on February 18th, 2013..

The whole "Gwiyomi" thingamajig has gone viral on facebook. 


Everyone is either:
a. doing it; or
b. sharing it

First of all,, kepada peminat gwiyomi kena baca nie,,,

#Hope kowag sdar2lah ea.... This pengajaran for me too...
By : Nur Azira Jusoh

Thursday, 25 April 2013

Semakan Keputusan Permohonan Matrikulasi Sesi 2013/ 2014


Assalamualaikum and Salam Sejahtera...

Semakan tawaran keputusan permohonan matrikulasi bagi sesi 2013/ 2014. Calon yang telah membuat permohonan matrikulasi boleh membuat semakan tersebut pada tarikh yang telah ditetapkan. Menerusi laman rasmi Bahagian Matrikulasi, tarikh untuk ketahui tawaran akan diumumkan pada 25 APRIL 2013.
Makluman Kepada Semua Pelajar Lepasan SPM 2012
Pelajar boleh menyemak keputusan permohonan pada 25 April 2013. Harap maklum.
Tarikh Rasmi Keputusan Matrikulasi  Sesi 2013/2014
25 APRIL 2013 (Khamis)
Cara Semakan Matrikulasi 2013/ 2014
Semakan boleh dibuat di laman http://www.moe.gov.my atau http://apps.moe.gov.my/matrikulasi/permohonan/tarikh1.cfm setelah applikasi semakan matrikulasi sesi 2013/ 2014 telah dibuka.
Sehubungan itu bagi calon yang berjaya dan ditawarkan ke Program Matrikulasi Kementerian Pelajaran Malaysia sesi 2013/2014, calon dikehendaki mencetak sendiri perkara berikut untuk dibawa bersama semasa mendaftar di kolej :
  •     Surat tawaran
  •     Panduan pendaftaran
  •     Dokumen peribadi pelajar
  •     Borang perjanjian pelajar (dua salinan)
Semakan Guna SMS
SMS dengan menaip MOE<jarak>MAT<jarak>NO.K.P dan hantar kepada 15888
Tarikh Pendaftaran Matrikulasi 2013/ 2014
Tarikh pendaftaran kolej matrikulasi ialah pada :
Kolej Matrikulasi Labuan – 19 Mei 2013
Kolej Matrikulasi Sarawak – 26 Mei 2013
Kolej Matrikulasi  seluruh semenanjung – 27 Mei 2013

Rayuan Program Matrikulasi 2013/ 2014
Bagi calon yang tidak berjaya, rayuan boleh terus dibuat melalui internet di laman sesawang  http://www.moe.gov.my mulai 25 April 2013 hingga 9 Mei 2013. Rayuan yang dibuat selepas tarikh tutup (9 Mei 2013) tidak akan dipertimbangkan.
By : Nur Azira Jusoh


Wednesday, 24 April 2013

Semakan Tawaran Kemasukan Ke Tingkatan Enam Bawah Sesi 2013/2014


Assalamualaikum and Salam Sejahtera...

Semakan Tawaran Kemasukan Ke Tingkatan Enam Bawah Sesi 2013/2014

Semakan Tawaran Kemasukan Ke Tingkatan Enam Bawah Sesi 2013/2014 | Semakan Tawaran Kemasukan Murid ke Tingkatan Enam sesi 2013/2014 akan dibuka bermula 24 April 2013 (Rabu) dan Sila layari http://www.moe.gov.my untuk maklumat lanjut .

Semakan Online Boleh Dibuat Dihalaman Ini



Semakan Secara SMS 

Taip T6<jarak>KP<jarak>NOKP hantar ke 15888
Contoh : T6 KP 951223125641

@

Taip T6<jarak>AG<jarak>AGILIRAN hantar ke 15888
Contoh : T6 AG JD017A146

Pendaftaran Kemasukan ke Tingkatan 6 Bawah Sesi 2013/2014 adalah pada 8 Mei 2013. Pelajar yang berjaya mendapatkan tawaran kemasukan ke tingkatan enam sesi 2013/2014 perlu membawa maklumat ini  semasa ingin mendaftar ke sekolah yang telah  anda ditempatkan. 

Maklumat Yang Perlu Di Bawah Adalah : 
  1. Surat Tawaran
  2. Keputusan SPM 2012
  3. Kad Pengenalan
  4. Sijil Kelahiran 
  5. Sijil Tamat Sekolah
  6. Jurusan Dan Pakej Mata Pelajaran yang Diambil
Pelajar yang mendapat tawaran UPU @ Sedang menunggu tawaran daripada UPU Perlu Melaporkan diri dulu ke sekolah yang telah ditetapkan. Bagi Pelajar yang terpilih untuk menjalankan Program Latihan Khidmat Negara (PLKN) juga perlu memaklumkan kepada sekolah di tingkatan enam anda terlebih dahulu


Bagi yang telah ditawarkan ke Kolej Matrikulasi tidak akan ditawarkan tempat kemasukan ke Tingkatan 6 Bawah Sesi 2013/2014. Jika Pelajar tidak berminat dengan tawaran ke MAtrikulasi dan anda berminat untuk melanjutkan ke tingkatan 6. Anda perlulah membuat permohonan.



Bagi calon sekolah yang layak tetapi tidak ditawarkan ke tingkatan 6 sesi 2013/2014 boleh membuat rayuan ke jabatan pelajaran negeri berkenaan menggunakan borang T6BRU mulai 24 april 2013 dan borang permohonan yang lengkap hendaklah dihantar ke jabatan pelajaran negeri selewat-lewatnya pada 14 jun 2013

I dah check,, u allz bila ag???

By : Nur Azira Jusoh