Sunday, 31 March 2013

Pagi yang indah bersama cikgu kaunseling


Assalamualaikum and Salam Sejahtera...

fuhh,, today me and the form 5 students and also senior of Stpm last years telah menyertai taklimat lepasan spm oleh cik musa dan cikgu lenny bertempat di makmal ict... 
My friends and I(Sharsa,Wani and Hawa) went there at 9 o'clock in the morning...
For my information,, taklimat nie start kul 9 pg... 
Tapi,,
Last2 tklimat 2 start kul 10 pg!!!!!
1 hours at school without doing anything...Omg!!!
With that 1 hours,,I can sleep like a princess on my own bed because my two younger sisters had went to their school early on the morning...So,, the space of the katil was a quite luas,,okay..

Walau macam mana pun,,taklimat tersebut berjalan dengan perfect sekali..Bermacam-macam ilmu yang berguna y zira dapati daripada taklimat tersebut,,
 antaranya........

*.....Persediaan Menghadapi Temu Duga.....
Sebelum temu duga,, anda perlulah mengumpulkan maklumat sepertiyang berikut :-
-->Jawatan yang di pohon
-->Organisasiyang berkaitan
-->Peristiwa semasa
-->Tokoh pemimpin semasa
-->Dasar-dasar penting negara
-->Latihan (jika ada) atau pengalaman yang berkaitan
-->Surat sokongan/resume/sijil-sijil
-->Lokasi tempat temu duga
-->Kelengkapan dan keperluan diri

Besides,, zira juga mendapat ilmu pengetahuan berkaitan persediaan pada hari temu duga,, teknik menghadapi temu duga,, cara berpakaian semasa temu duga,,punca kegagalan temu duga and also,, cara2 untuk mengemaskini fail temu duga and contoh resume....
Interesting,,right??
Ilmu yang sangat berguna,, terutama ketika hendak menghadapi temu duga..
semoga tips2 yang di sampaikan oleh cikgu dapat zira gunakan semasa temu duga nanti..
Insyallah..Amin....

Moreover,, cikgu cakap baju kurung yang dipakai oleh zira,, sesuai untuk menghadiri temu duga..
Feeling,,"Happy"
Yes,, tau dah nak pakai baju ap time temu duga nanti..hehehe..Zira xayah lah pening kepala memikirkan pakaian apa yang harus dipakai oleh zira sewaktu temu duga nanti..huhuhu...

Ok xkluw zira pakai baju nie time temu duga nanti???
Ok jew kan...
Dah ckgu pun dah cakap im pass.. 
hehehe...

So,, kepada sesiapa yang bakal menduduki temu duga nanti..
Zira wished goodluck,,okay...
Wished me too...^_-
By : Nur Azira Jusoh

No comments:

Post a Comment