Friday, 8 March 2013

Kuih Tepung Talam Pandan Recipe....


Assalamualaikum and Salam Sejahtera...


Hello, salam sejahtera dan selamat petang semuanya..untuk entri seterusnya pada petang yang indah ni..Zira ingin menyiarkan kuih tradisi yang telah aku buat hari tu..kuihnya adalah Kuih Tepung Talam Pandan..So, I surfed the net for its recipe. Most sites displayed the same recipe so credit to all the sites that posted a recipe that works. Finally choose Hanieliza's recipe from http://hanieliza.fotopages.com


cuma upper kuih ni tidak berapa cantik .hehe ...But masih boleh diperbaiki di masa yang akan datang...Aja2 Fighting!!! Tapi kuih ni tetap menjadi..rasanya tetap sedap tau..Yummy!!!

Sharing the recipe:


KUEH TALAM PANDAN

Bahan Lapisan Bawah
 
1 caw tepung beras 
1 s/b tepung jagung 
1/2 cawan gula 
2 cawan santan cair 
1 cawan jus pandan & pewarna hijau 

Cara 
1. Gaul semua bahan, masukkan dalam periuk dan kacau sebentar saja atas api. 
2. Masukkan dalam loyang 8 x 8 inci yg telah lapikkan pelastik. 
3. Kukus sehingga masak [20 minit]. 

Bahan Lapisan Atas 
1 cawan tepung beras 
3 cawan santan pekat + sket garam 

Cara 
1. Gaul semua bahan dan tapiskan. 
2. Masakkan sikit atas api. Kacau rata sekejap saja. 
3. Cakarkan permukaan lapisan bawah dengan garfu. 
4. Tuangkan perlahan2 keatas lapisan bawah. 
5. Kukus sehingga masak [20 minit]. 
6. Sejukkan betul-betul baru dipotong. 
by : Nur Azira Jusoh

No comments:

Post a Comment